Prijzen (zonne-)energie door het dak, ondanks enorme opwek

30.06.2021 Simone Tresoor

Prijzen (zonne-)energie door het dak, ondanks enorme opwek

Ondanks dat we record na record breken met de opwek van zonnepanelen zijn de Nederlandse elektriciteitsprijzen hoog. Deze stijging geldt voor zowel de korte- als de langetermijnprijzen. Dit wordt vooral geweten aan het feit dat er deze en afgelopen week veel productielocaties in Nederland zijn gesloten. Hierdoor zijn we aangewezen op de stroomaanvoer uit onze buurlanden en in deze landen zijn de prijzen hoog.

Op de website van NIFE (New Impulse For Energy) valt te lezen dat net als de vaste energietarieven, ook de variabele energietarieven de stijgende trend volgen. Per 1 juli 2021 stijgen deze met 25 procent. De energierekening van een Nederlands huishouden gaat hierdoor met gemiddeld 160 euro omhoog ten opzichte van het afgelopen jaar. Huishoudens waarvan het vaste energiecontract afloopt, gaan automatisch over op de variabele tarieven en betalen gemiddeld 400 euro per jaar extra.

Koud voorjaar, prijs CO2-rechten en herstel economie boosdoeners
De reden van de stijgende tarieven is het koude voorjaar, de prijs van CO2-rechten en het herstel van de economie. De vraag naar elektriciteit neemt toe, maar op momenten dat er weinig zon en wind is, wordt er toch een beroep gedaan op kolen- of gascentrales. Die prijzen blijven hoog door onder andere de prijs van CO2-rechten. Bovendien moet de netcapaciteit worden uitgebreid, om het hogere stroomverbruik aan te kunnen. Ook dat brengt kosten met zich mee, die deels in de netbeheerkosten worden doorberekend.

Prijs gas en olie in tijden niet zo hoog geweest
Ook is de Aziatische vraag een reden voor een hoog prijsniveau van gas. Op dit moment zijn er gaspijpleidingen in onderhoud waardoor er minder gas naar Europa kan en daarbij komt dat de Europese gasopslagen nog lang niet op niveau zijn voor de komende winter. De prijs voor een kuub gas is in tijden niet meer zo hoog geweest.

De olieprijs is daarnaast verder gestegen en de vraag naar ruwe olie zal eind dit jaar weer op hetzelfde niveau liggen als voor de pandemie. De verwachting van het Internationaal Energieagentschap is dat de mondiale vraag naar olie in het laatste half jaar van 2021 circa 300.000 vaten per dag lager zal uitvallen dan verwacht. Volgens analisten is er wel ruimte om de productie op te voeren vanaf de tweede helft van het jaar, maar zolang dit niet gebeurt zullen de olieprijzen blijven stijgen.