Primeur: dubbelzijdige zonnecellen in geluidsscherm

17.12.2020

Primeur: dubbelzijdige zonnecellen in geluidsscherm

In Rosmalen staat het geluidsscherm van de toekomst. Het is uitgerust met twee verschillende soorten geïntegreerde dunnefilmzonnepanelen. Een daarvan is een absolute wereldprimeur: dubbelzijdige CIGS-zonnecellen. De testopstelling wordt de komende 12 maanden uitvoerig getest. Het is een belangrijke stap om PV-geluidsschermen tot een standaardonderdeel van het straatbeeld te maken, valt te lezen op Transport Online.

Het geluidsscherm in Rosmalen is ontwikkeld binnen het Europese innovatieproject Rolling Solar waarin diverse consortiumpartners samenwerken aan innovatie rond de integratie van zonnecellen in de publieke infrastructuur. Voor de bouw van het PV-geluidsscherm heeft Heijmans binnen Rolling Solar de handen ineengeslagen met Soltech, Sanko Solar, Solliance en TNO EnergieTransitie. Samen met deze partners heeft het bouwbedrijf op eigen terrein een testinstallatie gebouwd. Op het Thor Park in Genk werken de Belgische partners van het Rolling Solar-project aan een vergelijkbare proefinstallatie om zo gezamenlijk tot een snelle grootschalige toepassing van PV-technologie in geluidsschermen te komen.

Hufterproof maar tegenvallende opbrengsten

Heijmans heeft inmiddels de nodige ervaring met PV-geluidsschermen. Zo werd in Uden een 400 meter lang geluidsscherm gebouwd dat voorzien is van 136 geïntegreerde, tweezijdige zonnepanelen. Uit dit project werden meerdere lessen geleerd. Enerzijds bleek het onderhoud enorm mee te vallen doordat het geluidsscherm hufterproof blijkt te zijn. Anderzijds vielen de economische opbrengsten tegen. Een van de lessen was dus dat het wenselijk is om lokaal verbruik te stimuleren – bijvoorbeeld door levering aan een lokale energiecoöperatie of voor het opladen van elektrische auto’s – om zo de economische opbrengst te verhogen.

Dubbelzijdige CIGS-zonnecellen

De grootste winst schuilt volgens Verkuilen in het verlagen van de terugverdientijd van de PV-geluidsschermen. Het niveau van de elektriciteitsproductie is goed, maar de initiële investeringskosten zijn nog te hoog. En het verlagen van die kosten is dan ook de belangrijkste opgave waar binnen Rolling Solar aan wordt gewerkt.

In de testinstallatie zijn twee referentiecassettes geplaatst die uitgerust zijn met kristallijn siliciumzonnecellen van Soltech. Verder is er een cassette met cadmiumtelluride (CdTe-)zonnecellen geplaatst die afkomstig is van Sanko Solar. De belangrijkste noviteit schuilt in de middelste twee van de PV-cassettes. Deze zijn voorzien van dubbelzijdige CIGS-zonnecellen. Dat is voor dunnefilm-PV een wereldprimeur.