Protestantse kerk zet verduurzaming bovenaan prioriteitenlijst

26.01.2021 Joyce Beuken

Protestantse kerk zet verduurzaming bovenaan prioriteitenlijst

Een tiental ‘prominenten’ heeft een oproep gedaan aan het landelijk kerkbestuur om duurzaamheid bovenaan de lijst van de missie van de kerk te zetten. In een open brief stellen afzender het onbegrijpelijk te vinden dat duurzaamheid ontbreekt op de lijst van vijf prioriteiten van Protestantse Kerk Nederland (PKN) voor de toekomst, zo schrijft Trouw.

Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke investering voor kerken. De grote daken blijken in de meeste gevallen zeer geschikt voor het plaatsen van panelen en het rendement is hoog door de omvang. Maar het plaatsen van panelen getuigt ook van maatschappelijke betrokkenheid, een speerpunt dat voor de kerk natuurlijk ook van groot belang is.

'Besef urgentie ontbreekt'

In de brief wordt de ernst van klimaatverandering benadrukt. Dat is broodnodig volgens emeritus-predikant Sam Janse. “Het besef van urgentie is er niet. Dat maakt ons bezorgd en boos”, licht hij toe. “Duurzaamheid is niet punt zoveel, of een liefhebberij van een paar mensen. Het is to be or not to be.”

De afgelopen jaren is de verduurzaming van kerken en andere religieuze gebouwen in opkomst. Naast het plaatsen van panelen op de royale daken, worden kerken geïsoleerd en voorzien van dubbelglas. Maar de groene visie gaat verder: in een eigen kerktuin worden bloemstukken geplukt en er wordt bezuinigd op het papiergebruik.

Groene Kerk

Organisatie Groene Kerk zet zich sinds een kleine 10 jaar in om kerken advies te geven over verduurzamingsmaatregelen. De organisatie beaamt dat religie en zorg voor de aarde  hand in hand gaan. In een interview met de Stentor geeft adviseur Rob van Ooijen daarom aan zeker te weten dat God geen moeite zal hebben met zonnecollectoren op de torens van zijn kerken. "De opdracht om goed voor de aarde te zorgen is belangrijker dan hoe de kerk eruitziet.’’