PV schoonmaken: loont het de moeite?

23.06.2021 Simone Tresoor

PV schoonmaken: loont het de moeite?

Het is een eeuwigdurende discussie met voor- en tegenstanders: loont het om zonnepanelen schoon te maken? We gaan er wellicht nooit echt uitkomen, maar duidelijk is wel dat hardnekkige vogelpoep of aanslag van bomen het rendement van de installatie kan verminderen, zegt consumentenprogramma Radar.

Volgens onafhankelijk vergelijkingsplatform Pricewise kan dit rendementsverlies tot wel tien procent oplopen als de panelen vies zijn en kunnen de zonnepanelen zelfs beschadigd raken door de agressieve samenstelling van vogelpoep. Bovendien is een fikse regenbui meestal niet genoeg om hardnekkige vogeluitwerpselen weg te spoelen. Als het aan het vergelijkingsplatform ligt maak je je panelen eens per jaar schoon. Liefst voor april omdat de grootste opwekperiode tussen april en oktober ligt.

Maar voor je je klant op een ladder zijn eigen dak opstuurt is het goed om dit te weten:

  • Gebruik geen hogedrukspuit aangezien deze schade aan het glas en de kabels kan veroorzaken
  • Gebruik osmosewater. Dit is gedemineraliseerd water zonder kalk en verkrijgbaar bij schoonmaakwinkels
  • Gebruik geen schoonmaakmiddel, dit kan de panelen aantasten. Alleen osmosewater voldoet
  • Gebruik geen schuurspons, maar een zachte spons of doek
  • Ga niet op een warme dag het dak op omdat de panelen dan erg warm zijn en kunnen beschadigen
  • Wees voorzichtig


'Laat de regen zijn werk doen'
Dit klinkt toch eigenlijk wel alsof er veel mis kan gaan. De meeste energieleveranciers raden het daarom af om zelf het dak op te gaan. Zij waarschuwen dat de schoonmaakkosten niet snel opwegen tegen het gewonnen rendement. Hoewel je de panelen zelf schoon kunt maken, zul je hier toch speciaal water en gereedschap voor aan moeten schaffen en bovendien is het vrij gevaarlijk.

Ze raden aan professionals in te huren voor de schoonmaak. Maar die kosten natuurlijk geld, en wegen die kosten op tegen het rendementsverlies?  Energieleverancier Vattenfall adviseert de regen haar werk te laten doen: “Het heeft zin om de panelen schoon te maken, maar het levert zo weinig rendement op dat je je moet afvragen of het de moeite waard is. Bovendien hebben we best wat goede plensbuien hier in Nederland.”