PVT-panelen + regenwater = warmte

25.08.2021 Simone Tresoor

PVT-panelen + regenwater = warmte

PVT-panelen als warmtebron om een bufferzak in de kruipruimte te verwarmen, dat idee bestond al. Maar nu heeft het bedrijf SolarFreezer iets nieuws: regenwatertanks die op 60 centimeter onder het maaiveld worden ingegraven om het openbare riool te ontlasten bij hoosbuien.

Het water kan niet alleen gebruikt worden voor het sproeien van de tuin of het doorspoelen van het toilet, maar ook fungeren als thermische accu waarin warmte en koude kan worden opgeslagen. Een water-waterwarmtepomp verhoogt de warmte.

Thermische zonne-energie verwarmt de buffer
“Het is een warmtepompsysteem met een eigen thermische opslag. Water-watersystemen worden vaak gecombineerd met bodemwarmte. Maar wij hebben een systeem met een bufferzak in de kruipwarmte ontwikkeld dat gecombineerd wordt met thermische zonne-energie van het dak. Met dit systeem kun je bovendien ook passief koelen in de zomer”, vertelt Jacques Mathijsen, directeur van SolarFreezer, aan www.gawalo.nl.

Het systeem met de tanks werkt op dezelfde manier als de SolarFreezer, alleen neemt de ondergrondse regenwaterput de functie van de bufferzak over en dient deze als warmtebuffer voor de warmtepomp. De SolarFreezerRAIN bestaat uit een modulerende warmtepomp van 6 kW met een 180 liter warmwaterboiler. De warmtebuffer die hierbij toegepast wordt is een regenwatertank van 10, 13 of 20 m3 en daarnaast worden acht PVT-panelen geplaatst. Dit systeem is vooral handig als er geen kruipruimte in de woning is en er dus geen bufferzak geplaatst kan worden.

Temperatuur zeven tot acht maanden rond de 20 graden
Het nieuwe systeem is inmiddels toegepast in vijf woningen. De bergingseis voor regenwater wordt in Nederland steeds belangrijker en is in veel gemeenten al verplicht in de Hemelwaterverordening. Een voordeel van deze water-waterwarmtepomp is dat de pomp stil is door het ontbreken van een buitenunit. Ook verbruikt hij tot 25 procent minder stroom dan een lucht-waterwarmtepomp. Een ander voordeel is de hoge temperatuur van de bron, de temperatuur van de zak is zeven of acht maanden per jaar rond de 20 graden, waardoor het veel minder energie kost om warm tapwater te maken.

SolarFreezer is een dynamisch systeem, omdat er in de winter gebruik kan worden gemaakt van thermische energie uit zonlicht en in de nachten van de energie uit de bufferzak of de regenwaterbuffer.