Q CELLS slaat een nieuwe weg in: Energie als dienst

14.04.2021 Joyce Beuken

Q CELLS slaat een nieuwe weg in: Energie als dienst

Onlangs werd Q CELLS voor het 8e jaar op rij beloond met een Top Brand PV Award. Maarten Ribbens werkt als hoofd van het Benelux compartiment van Q CELLS, en vertelt over de intensieve transitie die het bedrijf doormaakt.

Q CELLS verovert al jaren een plek in de top 5 van grootste fabrikanten wereldwijd. “In 2017 zagen we in dat we op de lange termijn niet alleen de productie konden blijven verhogen. We wilden niet langer alleen zonnepanelen aanbieden, maar een totaaloplossing. Dus inclusief montage, bekabeling en omvormer. Er is een team gevormd om daar direct mee aan de slag te kunnen”, vertelt Ribbens. Maar daar houdt het volgens hem nog niet op.

Roof lease/power contracting

Ribbens stelt dat Q CELLS een ijzersterke strategie heeft. “We gaan van panelen naar systemen, naar opslag, naar een systeem waarmee consumenten energie kunnen verkopen aan of kopen van Q CELLS.” In Duitsland kan er reeds energie gekocht worden bij het bedrijf. “In de tweede helft van vorig jaar ging het roof lease/power contracting van start. Solar as a service is al jaren onderwerp van gesprek. Het Amerikaanse Sunrun doet dit bijvoorbeeld al langer.” Wat Q CELLS volgens Ribbers uniek maakt, is de achtergrond van het bedrijf. “We zijn begonnen als producent. We zijn doorgegroeid waardoor we zonne-energie nu kunnen aanbieden in de breedste zin van het woord.”

Q CELLS dichtbij

Geen fabrikant is zo sterk vertegenwoordigd in de Benelux als Q CELLS, meent Ribbens. “We streven naar optimale service voor onze Q.PARTNERS, de installateurs. Het team in de Benelux bestaat uit experts op het gebied van sales, productspecialisten, marketing & communicatie, logistiek en order management.” Daarnaast heeft het bedrijf een eigen opslag in Tilburg, centraal gelegen in de Benelux. “Hiermee kunnen we de installateur snel van producten voorzien.”

Uitbreiding productportfolio

Q CELLS breidt het productportfolio dit jaar fors uit. Ribbens: “Het montagesysteem krijgt een upgrade, er wordt een batterijoplossing gelanceerd (ESS) en er worden nieuwe slimme modulen toegevoegd aan het productportfolio. Deze zomer wordt de AC-module verwacht en later in het jaar een tweede variant met andere topologie. Beide oplossingen bieden inzicht in prestatie op paneelniveau.”