Q-Cells wil schadevergoeding van Jinko

20.10.2020 Anje Hoogland

Q-Cells wil schadevergoeding van Jinko

De Koreaanse fabrikant Hanwha Q-Cells wil een schadeclaim indienen tegen Jinko Solar. Jinko zou zich volgens de fabrikant namelijk niet houden aan een eerdere gerechtelijke uitspraak.

In juni deed de regionale rechtbank van Düsseldorf uitspraak dat concurrenten Jinko Solar, Longi Solar en REC Group inbreuk hadden gemaakt op een van de octrooien van Q-Cells. Zo zouden bepaalde modules van Jinko de technologie gebruiken die onder het octrooi van Q-Cells vallen. Dit octrooi beschermt een technologie van het bedrijf dat de efficiëntie van zonnecellen aanzienlijk verhoogt. Het werd de bedrijven door deze uitspraak verboden om een aantal van hun producten nog te maken, verkopen, importeren en distribueren. Jinko moest deze producten die sinds 30 januari 2019 zijn verspreid zelfs uit de distributiekanalen terugroepen en de al geproduceerde producten vernietigen.

Boete

Maar volgens Q-Cells worden de voorwaarden van dit gerechtelijk bevel niet nageleefd door Jinko. Zij dienden daarom eind september een verzoek in om een ​​administratieve boete vast te stellen, zo liet de fabrikant maandag weten.

Dr. Daniel Jeong, CTO van Q Cells legt het besluit uit: "Bescherming van intellectuele eigendomsrechten en strikte naleving van IP-wetten zijn belangrijker dan ooit voor onze snel evoluerende zonne-energie-industrie. Jinko's niet-naleving van de wet en het arrest van het Hof laat Q-Cells geen andere keus dan verdere actie te ondernemen tegen Jinko die de waarde van intellectuele eigendomsrechten niet respecteert.”

Meer verdachten

Q-Cells geeft ook aan octrooigeschillen uit te breiden in andere Europese rechtsgebieden, waaronder Frankrijk en Spanje. Daarnaast sluiten zij niet uit naast Jinko andere fabrikanten als verdachte toe te voegen.

Jeong: “We moeten eerlijke concurrentie in de hele sector handhaven, aangezien het een voorwaarde is om ervoor te zorgen dat de volgende generatie technologische innovaties voortkomt uit echte onderzoek- en ontwerpinspanningen op lange termijn.”