Rec Group: “Wij garanderen een zeer hoog rendement op onze panelen”

03.03.2021 Simone Tresoor

Rec Group: “Wij garanderen een zeer hoog rendement op onze panelen”

Heterojunctie-zonnecellen zijn bezig hun weg te vinden naar de daken van de consument en bedrijven en naar zonneweides. Een van de toonaangevendste fabrikanten op dit gebied is REC Group, met een indrukwekkende staat van dienst.

Florens Pop, Sales Manager Noord Europa bij REC Group vertelt: “REC Group is in 1996 ontstaan en heeft in de tussentijd zo’n 40 miljoen zonnepanelen verkocht. Hiermee hebben wij 17 miljoen mensen over de hele wereld voorzien van een van de hoogwaardigste panelen die er zijn.”

Zeer streng testbeleid

“Onze panelen hebben een hoog vermogen en een grote jaarlijkse opbrengst”, vertelt de sales manager. “Wij garanderen een hoger rendement dan standaardmodules, 20 jaar garantie op het product (en 5 jaar extra voor bij ons aangesloten gecertificeerde installateurs) en 25 jaar lineaire vermogensgarantie: dat wil zeggen dat wij garantie geven op maximaal 0,25% degradatie per jaar op onze Alpha producten. Wij zijn een van de beste merken als het gaat om garantie.”

Deze garanties kunnen worden gegeven omdat REC Group heel zeker is over de kwaliteit van hun panelen. Dit heeft alles te maken met het zeer zware en uitgebreide testen wat zij doen. Sinds 2005 bestaan er standaard gecertificeerde zonnepaneeltesten waaraan producenten zich moeten houden. REC Group vindt deze testen echter niet ver genoeg gaan en heeft ze op eigen initiatief uitgebreid en verzwaard, soms wel drie keer strenger dan gevraagd. En met resultaat: van de 4 miljoen panelen die zij jaarlijks verkopen komen er minder dan 400 retour.

Twee maal winnaar Inter Solar Award

Hun innovatieve vermogen is ook in de markt niet onopgemerkt gebleven en leverde ze in 2015 en 2020 de Inter Solar Award op. “Daar zijn we enorm trots op”, vertelt Pop. “Wij gebruiken de heterojunctie technologie. Door deze te combineren met onze gepatenteerde halfgesneden cellen in combinatie met ons Twin design behalen we meer KWh/kWp, vooral in schaduwrijke situaties.”

Maar ziet de klant de luxere heterojunctie technologie en de tijd die besteed wordt aan het uitgebreide testen dan niet terug op zijn factuur? “Deze doorontwikkelde technologie is inderdaad wat duurder dan de standaard mono- en polykristallijn, maar de iets hogere investeringskosten worden over de looptijd door meer rendement ruim terugverdiend”, aldus Pop.

“We zullen nooit de efficiëntie en het rendement uit het oog verliezen”

Waar gaat het bedrijf zich de komende jaren op focussen? Pop: “We zullen nooit de efficiëntie en het hoge rendement uit het oog verliezen, dus daar ontwikkelen we op voort. Ook gaan we verder met ontwikkeling op celniveau, we kijken bijvoorbeeld naar tandemcells en we zijn bezig met perovskieten."

Van oudsher de focus op een lage CO2-voetafdruk

REC Group is een toonaangevend Europees merk in zonnepanelen dat in 1996 is ontstaan in Noorwegen, waar ook het hoofdkantoor gevestigd is. Het operationeel hoofdkantoor staat in Singapore. Met een productiecapaciteit van 1,5 GW aan zonnepanelen per jaar bieden ze werk aan ongeveer 1.600 medewerkers over de hele wereld. Ze hebben een gepatenteerd design en van oudsher de focus op een lage CO2 voetafdruk.

Door de jarenlange ervaring met het hebben van een verticaal geïntegreerde productie (het opnemen in het bedrijfsproces van een andere stap uit de productieketen) van silicium naar wafers, naar cellen en vervolgens naar hoogwaardige panelen, biedt REC Group een betrouwbare bron van schone energie ondersteund door een van de laagste aantallen garantieclaims in de industrie.