Resultaten pilot fruitteelt panelen veelbelovend

09.03.2021 Joyce Beuken

Resultaten pilot fruitteelt panelen veelbelovend

Toen fruitteler Maarten van Hoof bedacht dat hij de energie die hij nodig had voor de teelt wilde opwekken met zonnepanelen, bracht zijn collega hem op het idee om de bramen en frambozen onder de panelen te telen. Samen met energieleverancier GroenLeven werd het plan gerealiseerd en de eerste resultaten zijn zeer positief.

Samen met GroenLeven zette Van Hoof de pilot op in het Brabantse Olland. Al snel volgden meer proefopstellingen bij vijf andere telers. Bij deze opstellingen wordt gebruik gemaakt van transparante panelen om de gewassen van voldoende zon te kunnen blijven voorzien.

Meer of minder

De eerste onderzoeksresultaten tonen aan dat het fruit onder de zonnepanelen van dezelfde kwaliteit is als fruit dat traditioneel geteeld is. Er zijn wel wat kleine verschillen te zien. Zo produceren rode bessenstruiken meer bessen onder de panelen omdat ze hier beschut zijn van hagel en regel. Aardbeienplanten en bramenstruiken leveren iets minder vruchten op. Dit heeft volgens onderzoekers vooral te maken met het feit dat de test pas laat in het seizoen startte en de aardbeien zich op een donkere panelen stonden. Dit jaar krijgen die vruchten een herkansing.

Dubbelgebruik de norm

Willem de Vries, projectleider bij GroenLeven, realiseert slimme oplossingenmiddels dubbelgebruik. “Door op de grond te telen en tegelijkertijd duurzame energie op te wekken met de zonnepanelen, wat we Agri-PV noemen, wordt de grond voor 180 procent benut,” meent De Vries. De visie van GroenLeven is om zonne-energieopwekking in dubbelfuncties te normaliseren. In het dichtbevolkte Nederland kan dit een substantiële bijdrage leveren aan de energietransitie, vindt de leverancier.

De Vries waardeert dat de telers deelnemen aan de pilot. “Naast dat wij natuurlijk continu aan het innoveren zijn met dit systeem om de beste resultaten te krijgen voor zowel de teelt als de elektriciteitsopbrengst, verandert er voor ons niet zoveel. Wij blijven systeemeigenaar en installeren de speciale panelen, maar aan de kant van de teler verandert er van alles. Die moet bijvoorbeeld rekening houden met hoe en wanneer hij teelt. Daarom wil ik mijn respect uitspreken, we hebben dit soort telers echt nodig in de energietransitie.”