SCE vrijwel geheel naar Zon-PV

14.05.2021 Jan de Wit

SCE vrijwel geheel naar Zon-PV

Voor de Subsidieregeling coöperatieve Energieopwekking (SCE) zijn na ruim een maand al 479 aanvragen binnengekomen, 478 daarvan zijn voor zon-pv. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stond de budgetclaim op 6 mei al op 70 miljoen euro.

Coöperaties en Vereniging van Eigenaars kunnen subsidie aanvragen voor het lokaal en gezamenlijk opwekken van hernieuwbare elektriciteit. Zon-PV is met afstand de meest populaire optie. 392 van de 479 aanvragen zijn voor kleinverbruikersaansluitingen, 86 voor grootverbruikersaansluiting. De waarde van de claims bedragen respectievelijk 40,3 en 27,2 miljoen euro, waarvan 97 procent is aangevraagd voor dakpanelen. Voor energieopwek uit wind is slechts een aanvraag gedaan ter waarde van 2,5 miljoen euro.

Coöperaties hebben met groot enthousiasme aanvragen ingediend voor de SDE, maar liefst 469 aanvragen kwamen van coöperaties, slechts 10 van Verenigingen van Eigenaars. Een aanvraag indienen kan tot en met 1 december, de RVO verwacht daarom dat het aantal aanvragen de komende maanden zal oplopen. In totaal is er 92 miljoen euro beschikbaar voor dit jaar.