Schonere recycletechniek oud paneel

02.12.2020 Simone Tresoor

Schonere recycletechniek oud paneel

Onderzoekers in China hebben een techniek gevonden om polyethyleenglycoltereftalaat (PET) en ethyleenvinylacetaat (EVA) te recyclen uit oude zonnepanelen, meldt PV Magazine. De twee materialen vertegenwoordigen ongeveer 15% van het totale materiaal van het paneel met een aandeel van respectievelijk 10% voor EVA en 5% voor PET.

De wetenschappers van de Chinese Sun Yat-Sen en Jiao Tong universiteiten gebruiken een vacuümvergassing-condensatietechnologie om PET en EVA te ontbinden. Beide materialen worden gebruikt bij de productie van PV voor de inkapseling van zonnepanelen.

Zonder vervuiling

Bij huidige recycletechnieken worden vervuilende chemische oplosmiddelen gebruikt. De nieuwe techniek kan PET en EVA zonder vervuiling omzetten in energiemateriaal en producten die weer herbruikbaar zijn.

Vacuümbuisoven

Voor het recycle-proces gebruiken de Chinezen een vacuümbuisoven. Koper, tin, silicium en siliciumdioxide, allemaal brosse materialen, worden verbrijzeld tot deeltjes met een afmeting van minder dan 5 mm. De deeltjes PET en EVA, worden gefragmenteerd tot grotere deeltjes, met een afmeting tussen 5 mm en 20 mm. Bij een oventemperatuur van 490 graden Celsius worden de PET- en EVA-deeltjes volledig afgebroken.