Shell wordt energieleverancier

26.08.2021 Jan de Wit

Shell wordt energieleverancier

Waar Shell eerder al begon met energie leveren aan huishoudens in Groot-Brittannië en Duitsland, nu is ook Nederland aan de beurt. De stroom komt van Nederlandse wind- en zonne-energie, ook kan er gekozen worden voor CO2-gecompenseerd gas. Shell verwacht dat klanten tegen het einde van dit jaar kunnen overstappen naar Shell Energy.

Huishoudens kunnen bij Shell Energy kiezen uit diverse pakketten, zoals energie voor een variabel tarief bijvoorbeeld of een vast tarief van 1 of 3 jaar. Ook komen er dag-nachttarieven, wat interessant is voor mensen die ’s nachts hun elektrische auto willen opladen. Volgens Shell kunnen klanten met zonnepanelen hun opgewekte energie wegstrepen tegen de energie die zij zelf verbruiken.

Volgens Barbara van de Bergh, general manager bij Shell Energy Nederland, past deze stap in de strategie van het bedrijf om klanten thuis en onderweg geïntegreerde energie-oplossingen te bieden. “We gaan nu ook in Nederland huishoudens helpen hun energieverbruik te verduurzamen, tegen een concurrerende prijs.”

Shell Energy hoopt nieuwe klanten te kunnen verleiden door ze te laten profiteren van de producten en diensten die het bedrijf levert aan klanten onderweg. Shell denkt hierbij aan een korting voor elektrische rijders bij snellaadpunten van Shell en voor de installatie van een laadpaal thuis.

Groene Nederlandse stroom
Om een betrouwbare energievoorziening te kunnen garanderen, koopt Shell Energy stroom in op de vrije energiemarkt, ondersteund door de aankoop van ‘Garanties van Oorsprong’ waarmee Shell Energy kan aantonen dat de geleverde stroom aan klanten groen is. Shell Energy Retail B.V. heeft van de Autoriteit Consument & Markt een vergunning gekregen om energie te gaan leveren bij mensen thuis.

Shell is in Nederland actief met verschillende wind- en zonneparken, zoals de windparken Borssele III&IV en Hollandse Kust Noord in de Noordzee. Het bedrijf heeft ook een zonnepark in Heerenveen-Zuid en startte eind maart van dit jaar met de bouw van een nieuw zonnepark in Sas van Gent-Zuid.

De hernieuwbare energie die Shell nu opwekt, verkoopt het op de vrije markt. In de toekomst wil Shell Energy meer groene stroom gaan leveren die rechtstreeks van eigen hernieuwbare energieparken komt.