Slimme mogelijkheden binnen digitalisering

26.08.2021 Simone Tresoor

Slimme mogelijkheden binnen digitalisering

Als er iemand groot is geworden in digitalisering is het Huawei. Ze lopen vaak voorop in het verzinnen van slimme digitale oplossingen. Innovatie is altijd top of mind. De vraag is steeds: “Als je een bepaalde keuze maakt in het ontwerp, wat is dan de impact van deze keuze voor de klant?”

Trackers en vlamboogbeveiliging
Als voorbeeld worden bewegende zonnepanelen oftewel ‘trackers’ genoemd. In Nederland zijn ze nog niet zo populair, maar wereldwijd zeer zeker wel. Deze zonnepanelen volgen de zon door middel van een vrij simpel algoritme dat de stand van de zon berekent. Maar op een bewolkte dag heeft het niet veel zin de zon te volgen. Huawei heeft hiervoor iets slims bedacht. Ze laten het systeem bij bewolking de zon juist niet volgen. Het algoritme draait het systeem dan op een andere manier zodat het veel meer energie opwekt dan andere systemen op een donkere dag. De panelen worden bijvoorbeeld recht omhoog gedraaid zodat ze maximale energie kunnen halen uit het diffuse licht.

Ook in vlamboogbeveiliging laat Huawei zich helpen door kunstmatige intelligentie. Ze hebben informatie van vlambogen in een databank gestopt en zelflerende algoritmes ontwikkeld die nu zelf  vlambogen kunnen herkennen. De installatie wordt in zo’n geval direct afgeschakeld. Dit algoritme is ook doorontwikkeld voor de eigen chips in de omvormers. De speciale architectuur, neuraal netwerk genoemd, kijkt naar heel veel gegevens tegelijkertijd en kan daardoor valse signalen makkelijker negeren. Dat werkt veel betrouwbaarder dan een analoge detector die maar naar een paar gegevens kan kijken.

'Veiligheid zit in ons DNA'
Bouke van der Weerdt is solutions manager bij het bedrijf, dat klinkt als iemand die een oplossing heeft voor ieder probleem. “Ik ben een mix tussen product manager en technisch verkoper. Dat houdt in dat ik klanten adviseer hoe ze onze producten het beste kunnen inzetten voor de hoogst mogelijke opbrengst. Huawei is een zeer oplossingsgericht bedrijf en wij halen veel informatie uit de markt. Wat speelt er? Wat zijn de nieuwe eisen? Al deze informatie wordt teruggekoppeld aan de afdeling Research & Development, die onze techniek dan weer dusdanig verbetert dat iedereen daar blij van wordt.”

Cyber security is een wederkerend thema bij het bedrijf. Van der Weerdt: “Wij zijn natuurlijk van oorsprong een IT-bedrijf, dus veiligheid zit in ons DNA. Klanten denken vaak niet over dit onderwerp na, dus nemen wij deze verantwoordelijkheid zeer serieus en we zijn er goed in. Ik denk dat je ons hierin gerust grootmeester kan noemen.”

'Onze accu's zijn volledig toekomstbestendig'
“Wij zijn de zonnesector gaan benaderen vanuit de kern: digitalisering”, zegt Van der Weerdt. “We meten alles en leggen deze data naast elkaar. Zo bouwen we slimme algoritmes die de prestaties van onze producten verbeteren. De algoritmes maken de producten ook steeds gebruiksvriendelijker en toekomstgericht. Want laten we wel wezen: hardware heeft niet zoveel geheimen meer, maar met software kun je meerwaarde tonen.”

Van der Weerdt: “Ook bij de ontwikkeling van onze accu’s zijn we al aan het kijken hoe we deze volledig toekomstbestendig kunnen maken. Zodat wanneer het morgen een bewolkte dag blijkt te worden het systeem vandaag de accu alvast vollaadt en je slimmer omgaat met je energie.”

'We willen klanten leren zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan'

“De toekomst voor Huawei in Nederland is heel zonnig”, meent de solutions manager. “Er valt veel te doen. Ons elektriciteitsnetwerk zit natuurlijk behoorlijk vol en daar gaan wij op inspelen. Misschien moeten we wel eerder aan de thuisbatterij, voor het salderen uit. We willen klanten leren zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Wij zijn daarom voornemens samen met een universiteit in Nederland te gaan onderzoeken hoe je mensen er toe kunt aanzetten hun verbruik te gaan aanpassen. Dus de wasmachine niet ’s avonds draaien, maar als de zon schijnt. Dat is weer totaal anders dan onze technische en digitale oplossingen, maar wel zeer belangrijk.”

Bouke van der Weerdt geeft op woensdag 29  september, tijdens Solar Solutions, de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest Europa, een seminar over dit onderwerp. Informatie en entreebewijzen vind je hier.