Solar Business Day 2020 groot succes!

03.02.2020

Solar Business Day 2020 groot succes!

Afgelopen woensdag 29 januari vond de Solar Business Day plaats in het Bimhuis en ook dit jaar kunnen we spreken van een groot succes! Met interessante presentaties, een felle paneldiscussie en genoeg ruimte om te netwerken, was de Solar Business Day hét evenement voor iedereen in zonne-energie.

Kick-off
De start van de dag vond plaats onder leiding van presentator Dolf Jansen. Grappend haalde de cabaretier zijn vorige opdrachtgevers als dagvoorzitter aan: Vroom & Dreesmann, de DSB Bank, Perry Sport en Hudson's Bay. Flauw, maar één ding maakte hij wel duidelijk: de zonne-energiemarkt is momenteel booming en lijkt niet te stoppen. Dit bleek ook nog eens uit het opnoemen van de indrukwekkende sponsorlijst dit jaar. "Gelukkig zijn er geen bronzen sponsors," aldus Jansen.

Na deze luchtige opening was het dan tijd voor de eerste presentatie van de dag. Deze werd gegeven door Rolf Heynen, CEO van Dutch New Energy Research en verantwoordelijk voor het Nationaal Solar Trendrapport 2020. In 1969 slaagden we er in een man op de maan te zetten, nu is het tijd om de zon te overwinnen.

Bifacial panelen, solar tracking & de Chinese markt
Vervolgens sprak dr. Evert Bende uitgebreid over de ontwikkelingen m.b.t. bifacial zonnepanelen en solar trackers. Want hoeveel kunnen deze technologieën ons nu besparen en zijn ze wel geschikt voor elke situatie? Uit de presentatie kwam in ieder geval naar voren dat er nog héél veel winst te behalen is op het vlak van efficiëntie.

Hierna was de beurt aan Ru Jialin, de vertegenwoordiger van de China Photovoltaic Industry Association. De imposante groei van de Chinese zonne-energiemarkt en zonnepanelenproductie werd tot in detail besproken, maar ook kwamen de import- en exportcijfers aan bod. De grote verrassing? Afgelopen jaar was Nederland de grootste afnemer van zonnepanelen uit China! Ook het publiek leek hiervan onder de indruk. De stappen die de Nederlandse markt de laatste jaren heeft gezet, werden zo nóg tastbaarder.

SDE++ en het Nederlandse net
Na deze blik op het buitenland, was het weer tijd voor een focus op de Nederlandse markt. DNE Research's Steven Heshusius sprak over de SDE+(+) verdeelrondes en de te verwachten wijzigingen hierin. Joris Besseling sprak namens netbeheerder TenneT en dook in de mogelijkheden van flexibiliteit op het net en het potentieel van energieopslag. Uiteraard werd een intensievere samenwerking met andere Europese landen hier ook in meegenomen; er zijn nog vele slagen te slaan in de ontwikkeling van de Europese energiemarkt.

Ervaringen uit de industrie
Mede-oprichter van NieuweStroom en easyEnergy.com Remko ten Barge deelde zijn ervaringen met zijn disruptieve bedrijven. "If I would have asked what people wanted, they would have said faster horses," haalde Ten Barge de legendarische Henry Ford aan. Kortom: het loont om niet altijd te luisteren naar de consument, maar om deze ook vóór te zijn. Van EV-charging tot de zogenaamde "duck curve", het kwam allemaal aan bod.

Tijd voor een discussie
De paneldiscussie werd dit jaar gevoerd door Edwin Edelenbos van Netbeheer Nederland, Marieke van Klaveren van Energie Nederland en Peter Molengraaf van Holland Solar. Met heftige stellingen als "de oorzaak van de netcapaciteitsproblemen ligt bij TenneT" werd er flink gediscussieerd. Het hoogtepunt? Toen Edwin en Peter er in slaagden tot een afspraak te komen: misschien moesten ze maar eens onderzoeken of projectontwikkelaars en ondernemers kunnen bouwen aan het net, om vervolgens alles over te dragen aan de beheerders. Als het in het buitenland lukt, waarom niet in Nederland?

Niet al je geld op één paard zetten
Ten slotte werd er nog een Q&A-sessie gehouden met Kees Koolen. De voormalige CEO van Booking.com en huidige investeerder in de zonne-energiemarkt was over één ding duidelijk: vertrouw niet blind op één technologie, maar probeer zo breed mogelijk te kijken en investeren. Verschillende oplossingen hebben verschillende toepassingen, dus laten we doorgaan met zowel waterstof als stuwmeren, met zowel thuisbatterijen als EV-charging.

Netwerkborrel
Je zou kunnen zeggen dat het beste voor het laatst werd bewaard: na alle presentaties was het tijd voor een welverdiende borrel. Dit was natuurlijk dé gelegenheid om met iedereen uit de sector in gesprek te kunnen gaan. Met zo'n 200 bezoekers was het Bimhuis bomvol en kwam elk aspect van de industrie wel aan bod. Kennis werd uitgewisseld, deals werden gesloten en uiteindelijk ging iedereen rijker naar huis. Wij kijken nu al uit naar de Solar Business Day 2021!

Solar Solutions International 2020
In de tussentijd hoeft u gelukkig niet op uw handen te zitten: Van 17 tot en met 19 maart vindt de Solar Solutions International-vakbeurs plaats bij Expo Haarlemmermeer. Hier treft u de nieuwste innovaties, meer dan 100 exposanten en tal van workshops & seminars. Tickets zijn hier te verkrijgen.