Solar Powervrouw: Esther Zumpolle

06.04.2021 Anje Hoogland

Solar Powervrouw: Esther Zumpolle

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw.

Je kunt Esther Zumpolle (47) een echte pionier in de zonnesector noemen. Ze draait al sinds 1999 mee en heeft ervaring van fabrikant tot consument. Esther voelt zich thuis in de mannenwereld die solar toch nog steeds wel is, maar in haar vrije tijd heeft ze ook een hele club vrouwen om zich heen verzameld.

Esther kwam zonder technische achtergrond ‘per ongeluk’ in de zonne-energie terecht. “Ik kwam via een werving- en selectiebureau bij Nuon terecht dat voor die tijd echt met hele bijzondere dingen bezig was, zoals met windmolens, zonne-energie en biomassacentrales. Ook al was daar amper een business case voor. Toen realiseerde ik me dat nog niet zo, maar het waren echt pioniers.”

Ook in de banen die volgden was duurzaamheid de rode draad. Ze werkte met installateurs, consumenten en fabrikanten. En ze had te maken met zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen. “Maar ik werk toch het liefst met zon op dak. Bij wind duurt het zo lang voor je een vergunning hebt. Panelen heb je als je wilt binnen twee weken op je dak liggen.”

Uitdagingen transitie

Maar Esther kan zich ook nog wel een andere tijd herinneren. “Een terugverdientijd van 75 jaar en veertig verschillende subsidieregelingen die ook weer van je woonplaats afhingen. Daarom vind ik het soms ook zo wonderlijk hoe er naar SDE gekeken wordt. Dan zijn mensen boos dat de subsidie voor zonne-energie weer is verlaagd. Maar dat is toch een super signaal? We wilden toch zo graag op eigen benen staan?”

Ze ziet wel in dat er nog steeds aardig wat uitdagingen zijn in de energietransitie, maar heeft daar ook zo haar ideeën over. “Met alleen zon redden we het niet. We hebben diverse technieken nodig. En opwek dichtbij de gebruiker plaatsen helpt bij de ontlasting van het net.” In haar ogen is de solarsector nu bijna volwassen. “Mijn enige zorg is dat er nu wel heel weinig marge is. Is dat bedrijfseconomisch verantwoord? Voor voldoende service, scholing en vooruitgang heb je wel geld nodig.”

Ook heeft ze nog wel een tip voor mensen met een technische achtergrond die voor zichzelf willen beginnen: “Denk aan onderhoud van zonnesystemen. Er staat inmiddels genoeg, dus het is er nu de tijd voor.”

In het veld

In 2009 begon Esther als solar consultant voor zichzelf. “Het was een tijd waarin er heel weinig panelen naar Nederland kwamen. Door mijn connecties met Chinese fabrikanten wist ik mijn weg daarin te vinden en lukte het mij wel.” Van de consumenthandel stapte ze echter toch over naar business to business wat haar iets beter ligt. Zo deed ze grote projecten voor Eneco en tot voor kort was ze nog Sales Director bij Solarclarity. “Maar ik wilde toch weer met mijn voeten in de klei. Ik zag dat veel MKB’ers die wel aan de zonnepanelen wilden tegen allerlei obstakels op liepen. Als ze een subsidie toegezegd hadden gekregen liepen ze weer tegen aansluitproblemen aan, of was de boel niet te verzekeren en ga zo maar door. Daar wil ik vooral de ondernemers graag bij helpen. Want die laten we voor mijn gevoel nog veel te veel links liggen terwijl daar veel te halen valt. Dus ben ik weer voor mezelf begonnen als Solar Consultant.”

Maar ook privé zit Esther niet bepaald stil. Want behalve met haar kinderen, haar vriend, haar honden en haar camera, is ze vooral druk met het pimpen van caravans. “Van oud lijk naar reispaleis. Ik begon met een oude caravan die ik zelf voorzag van onder meer vloerverwarming, mooie kussenovertrekken en landkaarten in de kast. Al snel kwam ik toen via Facebook in contact met andere mensen die dat graag deden en tips uitwisselden. Daarop zette ik mijn A4-tjes methode om je vloer handig te kunnen leggen. Dat is namelijk nogal een uitdaging met al die hoekjes. Die methode is inmiddels een begrip in pimpland”, vertelt ze trots.

Badjasontbijt met champagne

Ze merkte dat steeds meer mensen benieuwd waren naar elkaar en hun caravans en besloot een pimpfestival.nl te organiseren. “Inmiddels komen er duizenden mensen, ook van buitenaf de 150  caravans in verschillende stijlen bewonderen. Vincent van Gogh, jungle, mancave, of een gouden paleis. Het kan niet gek genoeg. Daarnaast zijn er marktkramen, foodtrucks en hebben we live muziek. Het leukste is dat er allerlei soorten mensen op af komen. Een chique dame, een tattookoning, een rockabilly; iedereen kletst met elkaar en geeft elkaar tips.”

Buitengeluk

Ook organiseren ze speciale weekenden voor dames. “Sommigen durven niet met hun caravan te rijden, dus dan regelen we een cursus sleurhutsleuren. En een badjasontbijt met champagne, hilarische weekenden!”

Esther vindt het een hele prettige afwisseling. “Ik beweeg lekker tussen een creatieve vrouwenwereld en een technische mannenwereld. Daar houd ik van. Ik heb er sinds februari zelfs ook een beetje mijn werk van gemaakt door Buitengeluk te starten samen met een goede vriendin. Wij organiseren unieke thematische kampeerweekendjes die altijd een feestje zijne”, sluit ze glunderend af.