Solar Powervrouw Katharina David van K2 Systems

05.10.2021 | 't Hoekje Simone Tresoor

Solar Powervrouw Katharina David van K2 Systems

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw.

“Laten we eens wat meer genieten van de kleine dingen. We zijn zo verwend, met alles wat nu kan en waar je heen kunt. De wereld is klein geworden, maar ik vind dat we ons bewust moeten zijn van onze ecologische voetafdruk. Toen ik opgroeide konden mijn ouders echt niet gaan vliegen met drie kinderen. Dat was destijds veel te kostbaar. Toch hebben we fantastische vakanties gehad wat dichter bij huis. Geniet van de omgeving waar je woont. Europa is prachtig, er zijn zoveel mooie plekken die je nog ontdekken kunt.”

Wijze woorden van Katharina David (51), CEO van K2 Systems. Het Duitse bedrijf is gespecialiseerd in montagevriendelijke en innovatieve PV-montagesystemen voor de daken van deze wereld. Het gaat het bedrijf goed en met 250 werknemers is het groeiende.

Wortels in Freiburg
Haar wortels zitten in Freiburg, waar ze opgroeide in een gezin met een oudere broer en zus. Haar ouders hadden een schildersbedrijf. Vader schilderde en moeder deed de administratie en had tevens een winkel met schildersbenodigdheden aan huis. “Het was niet echt een traditioneel gezin, want ze werkten allebei, maar toch voelde het wel zo in de positieve zin van het woord”, vertelt David. “Doordat mijn moeder vanuit huis werkte was zij er ook altijd als wij uit school kwamen.”

Na de basisschool ging ze naar het gymnasium en daarna wilde ze graag een studie architectuur doen. Ze koos ervoor drie jaar bij een architectenbureau te gaan werken. Met de ervaring die ze daar opdeed kon ze doorstromen naar de universiteit voor haar studie architectuur en stedenbouwkundige planning. 

'Ik vond dat mijn nieuwe roeping iets moest bijdragen aan de wereld'
Zoals bijna elke student had ook Katharina bijbaantjes. Naast haar baantjes bij verschillende architectenbureaus werkte ze ook in een ‘groene’ supermarkt. Na haar studie begon ze te werken als stedenbouwkundigplanner en toen ze na drie jaar de mogelijkheid kreeg als architect in Ghana te werken, pakte ze die kans met beide handen aan.

Na terugkomst in Duitsland, nadat David moeder was geworden van een zoon, besloot ze een andere richting op te gaan. “Ik vond wel dat mijn nieuwe roeping iets moest bijdragen aan de wereld”, verklaart ze. Haar interesse in duurzame energie was inmiddels gewekt en bij K2 zochten ze iemand voor sales. Ze maakte er een vliegende start en twee jaar later, in 2009, werd ze CEO van het bedrijf. 

'Ik ben erg goed in genieten van kleine dingen
Waar is David trots op? “Dat we zo’n fantastisch bedrijf hebben, met een aandeel in de energietransitie. Er werken hier maar liefst 23 verschillende nationaliteiten en ik weet zeker dat iedereen trots is op het feit dat wij op zo’n directe wijze bezig zijn voor een betere planeet.

“Ik woon in een kleine gemeenschap in de buurt van Stuttgart en ga graag op mijn fiets de natuur in. Ik ben, als ik dat over mezelf zeggen mag, erg goed in het genieten van kleine dingen. Ik werk graag in mijn tuin en doe aan meditatie. Zo blijf ik in evenwicht met mijn drukke werkzame bestaan. K2 groeit  goed en ik werk hard, maar ik geniet ook hard.”

Katharina Davidk2 systemsSolar powervrouw

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: ESDEC CALCULATOR TRAINING

Logo Esdec
8 december 2021
10:00 - 11:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Designer: updates & nieuwe functies

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
10 december 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Uptempo! lunchwebinar Energieopslag

13 december 2021
13:00 - 13:45
online

TKI Urban Energy

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
14 december 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu