Solar Powervrouw Lieve van Zandvoort van Alius

13.07.2021 Simone Tresoor

Solar Powervrouw Lieve van Zandvoort van Alius

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw.

De wereld verbeteren is haar met de paplepel ingegoten. “Ik had weinig keus met twee ouders die zich volop inzetten voor een betere wereld”, grinnikt Lieve van Zandvoort (39), manager service en project engineering bij Alius, een groothandel in duurzame technieken.

Haar volledig verduurzaamde en vertimmerde boerderij staat in het Brabantse Hoogeloon. Hier woont ze op een riante 4000 vierkante meter samen met haar timmerman/geliefde en hun drie kinderen. “We zijn nog niet helemaal klaar met verbouwen hoor”, zegt ze. “Het is nogal een project. Maar uiteraard stoppen we er zoveel mogelijk duurzame oplossingen in. Ik wil natuurlijk wel mijn deel bijdragen aan de energietransitie.”

Wereldverbeteraars als ouders
Haar wiegje stond in Eindhoven, waar ze als oudste van drie een heerlijke jeugd had met twee idealistische ouders. “Ik kom uit een links nest. Mijn ouders werkten beiden in de ontwikkelingshulp voor Oxfam Novib. Voor mijn geboorte woonden zij in Sri Lanka, waar mijn moeder kindertehuizen heeft opgezet. Toen de kinderen kwamen bleef moeder in Eindhoven en zette een reformwinkel op.”

“Mijn ouders zijn echte wereldverbeteraars en wij hebben van huis uit meegekregen dat je iets kunt bijdragen aan de planeet. En daar ben ik dan nu ook in volle overtuiging mee bezig. Mijn jeugd was er een van: ‘thuiskomen als de straatlantaarns aangaan’ en ik kreeg veel vrijheid mezelf te ontwikkelen op mijn manier.”

Probeer maar lekker veel uit
Van Zandvoort deed het VWO met een kleine kink in het laatste jaar. “Toen werd ik verliefd op mijn huidige partner, daar had ik wel een extra jaartje VWO voor over.” Na een jaar Kunstacademie en een tijdje Design Academy werd er gekozen voor Organisatiewetenschappen bij de Universiteit Tilburg. Na haar bachelor bleek ze zwanger van haar eerste dochter.

Ook haar banen tonen hetzelfde patroon van: ‘probeer maar lekker veel uit.’ Na veel horecabanen  werd er met een groep vrienden een kroeg/bar/dancing/zalencomplex opgezet. Twee jaar werkte ze daar met veel plezier aan alles wat er maar gedaan moest worden. Vervolgens werd ze door een bevriende fotograaf gevraagd of ze haar wilde helpen met marketing en ‘regel-zaken’. Natuurlijk wilde Lieve dat, het was crisis, dus een baan was meegenomen. Daarnaast kwam er een baan bij een theatergezelschap in Eindhoven voorbij: ook leuk, maar best veel reizen terwijl er inmiddels twee kleine kinderen waren.

Vliegende start
Toen haar zusje, die werkte bij Solarcentury, belde dat ze nog wel iemand konden gebruiken, hoefde Van Zandvoort niet lang na te denken. Die markt groeide tegen de klippen op. Op maandag begon ze op sales, woensdag zat ze op operations en vrijdag mocht ze de afdeling runnen. Hoezo vliegende start? Ze leerde er enorm veel en heeft er vijf jaar met veel plezier gewerkt. Toen begon het te kriebelen en zoals dat gaat in kleine dorpen werd ze op haar volgende job geattendeerd aan de rand van het lokale voetbalveld.

“Er zaten wel heel veel voordelen aan Alius. Ten eerste willen ze net als ik de wereld verbeteren. Ten tweede is het een echt ‘mensen’-bedrijf met veel vrijheid. Ten derde kan ik lekker op de fiets naar mijn werk. Ik werk hier nu al anderhalf jaar met heel veel plezier samen met mijn 90 collega’s aan een betere wereld. Ik heb het naar mijn zin. En mijn ouders? Die zijn uiteraard trots op hun eigen wereldverbeteraar!”