Solar powervrouw: Paula Reinders

20.10.2020 Anje Hoogland

Solar powervrouw: Paula Reinders

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw.

Als ze in de spiegel kijkt ziet ze een vrouw met de eerste springerige grijze haren tussen allemaal bruine krullen. Een vrouw die danst, die gek doet, en die geniet van het leven. Paula Reinders (46) is sinds 2008 werkzaam bij Technische Unie en sinds vier jaar Manager New Businesses.

In deze functie houdt ze zich bezig met business development aan de inkoopzijde. Ze streeft naar optimale samenwerking waardoor verschillende partijen het beste in elkaar naar boven halen en krijgt er een kick van om de energietransitie begrijpelijk te maken voor iedereen. “Ik wil helpen de wereld te transformeren naar schonere energie. Dat begint bij het aanbieden van die producten, maar ook bij het begrijpelijk maken dat schone energie zoveel meer is dan alleen een product.” Haar paradepaardje is dan ook het Inspiratiecentrum Duurzaamheid dat in 2017 werd geopend. Hier heeft ze met een klein groepje toegewijde mensen inzichtelijk kunnen maken waar Technische Unie mee bezig is.

Zuinig

Duurzaamheid zit in Reinders’ karakter verweven. “Ik ben zuinig van aard en kan slecht tegen verspilling. Dat heb ik al van meisjes af aan.” Het is dan ook geen verrassing dat deze passie ook in haar privéleven niet onder stoelen of banken wordt geschoven.

"Mijn man ondersteunt me thuis waardoor ik kan doen wat ik het liefste doe."

Zo is haar huis in Loenen aan de Vecht volledig CO2-neutraal. Haar elektriciteit wekt ze op met zonnepanelen en biomassa (als de zonne-energie op is), het water wordt verwarmd met een zonneboiler en voor haar deur staat een laadpaal voor haar elektrische auto. “Zelfs de mensen in het dorp vragen me bij de kinderopvang om duurzame raad. Vroeger werd ik geitenwollensok genoemd om deze ambities. Dat is gelukkig wel even anders nu. Nu hoef je je nergens meer voor te schamen”, merkt de onverbeterlijke optimist.

Ze ziet wel meer positieve ontwikkelingen. “Ik heb een leidinggevende positie en mijn man ondersteunt me thuis waardoor ik kan doen wat ik het liefste doe. Daar prijs ik mezelf gelukkig om. Veertig jaar geleden was zoiets een stuk moeilijker. Zonde, want ik denk dat vrouwen in deze rol een hoop toevoegen. Ze belichten de boel toch vaak van meerdere kanten. Nu worden onderwerpen vaak nog te eenzijdig bekeken. Zoals die eeuwige discussie over de terugverdientijd…”

Bootje varen

In de beperkte vrije tijd die ze heeft gaat Reinders graag met haar man en kinderen (4 en 7 jaar) zeilen. Ze lacht: “Ook daar is weer een link naar duurzaamheid te vinden. Want voor lange tochten moet je duurzaam omgaan met je eten en je schone drinkwater. Bovendien ben je volledig afhankelijk van de elementen. Je hebt je maar aan te passen aan de natuur.”

De tochtjes grijpt ze ook aan om haar kinderen zuinig om te leren gaan met de natuur. “We hengelen altijd het afval dat we tegenkomen uit het water. Bij Volendam hadden we onze grootste vangst tot nu toe: een fiets!”