Solar Powervrouw: Renée Henckens

08.12.2020 Anje Hoogland

Solar Powervrouw: Renée Henckens

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw.

Zowel privé als zakelijk is Renée Henckens (34) een echte verbinder. Ze houdt ervan om het mensen naar de zin te maken, ze te helpen en plezier met ze te beleven. Zakelijk uit zich dat in haar contact met klanten en fabrikanten. Privé zet ze zich in voor het behoud van haar lokale dialect en voor hét feest van het jaar: carnaval.

Renée begon haar carrière in de zonne-energie bij Oskomera Solar Power Solutions. Maar toen de Oskomera-groep in 2015 failliet ging moest ze op zoek naar wat anders. “Onze tak van het bedrijf liep eigenlijk hartstikke goed. Dus twee collega’s besloten zelf een groothandel te beginnen. Zij vroegen mij en een andere collega daar deel van uit te maken.”

Samen richtten ze 4Blue op. Renée werkt er als Customer Relations Manager. “In het allereerste begin kocht ik nog toiletpapier en koffie en boekte ik facturen in. We zijn echt vanaf niks begonnen. Maar inmiddels handel ik schades en defecten af met klanten, help ik de accountmanagers met offertes en help ik klanten als hun omvormer een storing heeft of als ze niet weten hoe ze de panelen op het dak moeten monteren.”

Korte lijnen
Ze vervolgt: “We hebben een goede band met onze klanten. Dat is ook wel onze kracht denk ik. We luisteren naar hun wensen en doordat we een smal assortiment hebben weten we zeker dat we goede producten in huis hebben waarvan we allemaal ook heel goed weten hoe ze werken. De lijnen zijn daardoor kort en we hebben alle kennis in huis.”

Ook onderling zijn de collega’s super hecht. Het bedrijf heeft inmiddels elf medewerkers en gaat jaarlijks bijvoorbeeld samen op een spectaculair winteruitje. “We zijn gaan skiën in Oostenrijk. Althans, de meesten. Ik hield het bij apres skiën, maar dat gaat ook heel goed als team”, lacht ze. “De mooiste reis die we maakten was naar Zweden. Super gaaf! Huskytochten, ijsvissen. Alles zat erbij. Dat zou ik zelf nooit hebben gedaan!”

“Limonade drinken? Nee. Dat kan niet hè, met carnaval.”

Want hoewel ze van plan is in de toekomst wat meer uit haar comfortzone te gaan heeft de Brabantse het heerlijk in haar eigen dorpje Overloon, waar ze ook nooit meer weg wil. Haar vriend komt er vandaan, haar kinderen groeien er op en ze is actief lid van verschillende verenigingen.

Zo is ze lid van de dialectgroep ‘Wie wá bewaart!’ die er alles aan doet om het dorpsdialect niet verloren te laten gaan. “Mijn vader is twee jaar geleden overleden en ze vroegen mij zijn plek in te nemen. Dat vond ik een eer. Ik vind taal sowieso super interessant. Ik heb ook een master Engelse taalkunde gedaan. Want ik was er van overtuigd dat ik het onderwijs in zou gaan. Totdat ik stage ging lopen op een middelbare school. Wat een afknapper! Ik wilde die kinderen Engels leren, maar was vooral aan het opvoeden. Ik was er achteraf gezien ook nog veel te jong voor. Ik had nul didactische kennis en totaal geen overwicht.”

Mannenwereld
Renée is ook secretaris van de lokale carnavalsvereniging. “Als het lukt neem ik de hele week vrij. We organiseren niet alleen de optocht en receptie, maar ook de pronkzitting. Dat zijn vier avonden waarop mensen uit het dorp mooie optredens weggeven voor de rest van het dorp. Ik vind het echt een super leuk feest. Het geeft enorm veel voldoening om te zien dat iedereen het zo naar zijn zin heeft! Of ik dan limonade drink zodat ik de boel in de gaten kan houden? Nee. Dat kan niet hè, met carnaval.”

Renée is de enige vrouw in het carnavalsbestuur. “Dat mannenwereldje ben ik wel gewend. Hoewel er op werk inmiddels ook wel wat vrouwelijke collega’s bij zijn gekomen. Ik vind het heerlijk hoor, met mannen werken. Lekker recht toe, recht aan. Maar met wat vrouwen erbij wordt de boel ook van een andere kant bekeken. Die          Renée tijdens de pronkzitting                    combinatie werkt heel goed.”