Solar powervrouw: Willemijn Davidson

29.09.2020 Anje Hoogland

Solar powervrouw: Willemijn Davidson

Wat nou: this is a mans world?! Er raast ook heel wat oestrogeen door het net. Wij praten iedere maand met een spraakmakende vrouw.

Om haar lichaam en geest goed wakker te maken doet Willemijn Davidson (31) elke ochtend aan yoga voor ze in de auto stapt om naar haar werk bij Van der Valk Solar Systems te gaan. De Rotterdamse is hier sinds mei 2019 marketing- en communicatiemanager en dat bevalt haar uitermate goed.

Ze begon haar carrière als inkoper in de olie- en gasindustrie, maar merkte al snel dat marketing haar meer lag. In die rol mocht ze er bij PostNL voor zorgen dat er zoveel mogelijk brieven op de mat belandden en dat de e-mails werden geoptimaliseerd.  Hierna begon ze voor zichzelf als tekstschrijver en freelance social mediamanager. Toch bleek ook dat haar niet helemaal te passen. “Ik dacht: Heb ik hier nou zo hard voor gestudeerd, om de hele tijd een beetje op Facebook te zitten? Dus besloot ik op zoek te gaan naar wat anders, naar een baan die ik écht heel leuk vond. En zo kwam ik bij Van der Valk Solar Systems terecht.”

“Het is een supermooie functie. Ik geef nu leiding, de lijntjes zijn hier lekker kort en ik ben generalist in plaats van specialist. Daar houd ik van. Er is heel veel ruimte om dingen zelf in te vullen.” Maar ook het werken in de techniek spreekt Davidson aan. “Ik vind het prachtig om te zien wat we hier van een stuk aluminium of staal kunnen maken. Dat is echt niet per se alleen voor mannen interessant. Ik zou dan ook wel wat meer vrouwen in de solarwereld willen zien, maar die kiezen bijna nooit voor opleidingen in de technische richting. Ik denk dus dat daar een mooie taak ligt voor de universiteiten en hogescholen”, tipt de marketingmanager.

“Mijn moeder heeft me geleerd dat ik altijd een fles champagne in de koelkast moet hebben.”

Haar eigen ambitie is om dichter op de ontwikkelingen te zitten. “Ik wil meer samenwerken met productmanagers en de afdeling Research & Development. Ik zou bijvoorbeeld voor ze kunnen uitzoeken wat de behoeften zijn voor oplossingen voor het monteren van zonnepanelen. Of ik kan kijken in welke landen onze ambities en producten het beste aansluiten en hoe we onze klantgerichtheid het beste kunnen inzetten.”

Ook in haar privéleven blijft ze zich ontwikkelen. Zo volgt ze een master in marketing en oefent ze sinds een jaar regelmatig met de gitaar.  “Als je een instrument bespeelt gebruik je je linker- en rechterhersenhelft tegelijkertijd. Dat vind ik mooi.” Daarnaast geniet Davidson van een avondje lekker koken met haar vrienden of een borrel in de stad. Maar ook thuis wordt de fles weleens opengetrokken. “Mijn moeder heeft me geleerd dat ik altijd een volle fles champagne in de koelkast moet hebben liggen om de kleine dingen in het leven te kunnen vieren. Dus als ik een examen heb gehaald of iets bijzonders heb bereikt op mijn werk mag ik van mezelf een glaasje bubbels.”