Solarge: “Onze lichte panelen kunnen ook op een ouder bedrijfsdak”

27.07.2021 Simone Tresoor

Solarge: “Onze lichte panelen kunnen ook op een ouder bedrijfsdak”

We hebben een enorm aantal bedrijventerreinen in Nederland en al die bedrijven hebben uiteraard een dak. En op dat dak bestaat de mogelijkheid om PV te plaatsen. Heel veel overheden zijn inmiddels bezig bedrijfspandeigenaren te helpen daar handen en voeten aan te geven. Maar het lijkt makkelijker dan het is. Een van de meest voorkomende problemen is dat het dak technisch ongeschikt is. De oplossing hiervoor werd aangedragen tijdens een webinar van TKI Urban Energy.

Niet alle bedrijventerreinen bestaan uit nieuwbouw. De oudbouwterreinen hebben vaak daken die de last van al die panelen niet aankunnen. Bij 30 tot 40 procent van de utiliteitsbouw is de draagkracht van het dak te beperkt. Hoe kunnen de eigenaren van dit soort panden dat probleem tackelen? Dure technische oplossingen om het dak te verzwaren, daar zit een bedrijfseigenaar eigenlijk nooit op te wachten. In dat geval is het misschien verstandig eens te kijken naar de panelen van Solarge.

'Onze panelen zijn 50 procent lichter dan conventionele panelen'
Huib van den Heuvel van het bedrijf vertelt enthousiast over hun oplossing: hun hele grote maar hele lichte panelen die op deze daken zonder problemen geplaatst kunnen worden. Van den Heuvel: “Het totale gewicht van een pv-installatie met conventionele glaspanelen weegt al snel tussen de 13 en 30 kilo per vierkante meter. Onder dat dak hangen vaak kostbare installaties als airco’s, sprinklers of verwarmingsunits.”

“Uiteraard kun je ervoor kiezen minder van deze panelen aan te brengen of je dak te verzwaren, maar dat is zonde van het geld”, aldus Van den Heuvel. “Solarge levert flexibele lichtgewicht zonnepanelen die je kunt plakken op de dakhuid of kunt monteren op een onderconstructie. Onze modules zijn 50 procent lichter en wegen rond de 5 kilo per vierkante meter. En aangezien we in een groene sector zitten zijn ze ook nog eens 100 procent recyclebaar, met een 25 procent lagere CO2 footprint bij de productie en PFAS-vrij.”

Dakankers in plaats van ballast
Het verzwaren van het dak is dan dus niet nodig, wat een flinke besparing oplevert. Voor schuine daken is er de SOLO (2066 x 997 x 14 mm), met een gewicht van 10,5 kilo (5,25 kilo per m2), 72 cellen en 350 Wp. En voor platte daken is er de DUO (2021 x 997 x 14mm), met een gewicht van 11 kilo (5,5 kilo per m2), en hetzelfde aantal cellen en Wp als de SOLO.

Voor het monteren op het dak worden dakankers in plaats van ballast gebruikt. Bij een goede ondergrond kunnen deze dakankers 250 kilogram trekkracht aan. Andere voordelen zijn het installatiegemak en de installatietijd. Het gewicht van de panelen is zo laag omdat er gebruik wordt gemaakt van zeer sterke maar tevens zeer lichte kunststoffen. Door het lage gewicht en de eenvoudige montage door middel van een click-in systeem is minder installatietijd nodig. De panelen hebben een productgarantie van tien jaar en een linear power output garantie van 20 jaar.