Solarsector maakt vuist tegen dwangarbeid

12.02.2021 Joyce Beuken

Solarsector maakt vuist tegen dwangarbeid

Honderdvijfenzeventig zonne-energiebedrijven, waaronder enkele van de grootste producenten van zonne-energie ter wereld, hebben een belofte ondertekend tegen dwangarbeid in de toeleveringsketen van zonne-energie.

De belofte maakt deel uit van een sectorbrede inspanning onder leiding van de Solar Energy Industries Association (SEIA). Zij ondersteunen een protocol voor de traceerbaarheid van de toeleveringsketen en een uitgebreide update van SEIA's Solar Commitment, waarin gemeenschappelijke praktijken en verwachtingen voor de zonne-energiesector zijn vastgelegd. Door de belofte te ondertekenen, verklaren bedrijven dat zij deze praktijken willen helpen voorkomen en ervoor willen zorgen dat de producten die zij gebruiken geen banden hebben met dwangarbeid. Met name de regio Xinjiang moet vermeden worden bij productie, vanwege slechte arbeidsomstandigheden.

Xinjiang

"We zijn er trots op dat we ons samen met deze bedrijven fel verzetten tegen het gebruik van dwangarbeid in de toeleveringsketen voor zonne-energie", zegt John Smirnow, vice-president marktstrategie van de SEIA. "Dwangarbeid wordt in onze sector niet getolereerd. Gezien de berichten over arbeidsmisbruik in Xinjiang en de onmogelijkheid om daar onafhankelijke controles uit te voeren, moeten zonne-energiebedrijven hun toeleveringsketens onmiddellijk uit de regio verplaatsen.”

Dwangarbeid

Smirnow vervolgt: “We dringen hier al maanden op aan en verwachten dat de meeste grote leveranciers uiterlijk in juni zullen vertrekken. We zullen blijven samenwerken met wetgevers, douanebeambten, de regering Biden en onze internationale partners om ervoor te zorgen dat de import van zonne-energie aantoonbaar vrij is van dwangarbeid."

De belofte staat nog steeds open voor handtekeningen. Alle bedrijven en organisaties die actief zijn in de zonne-energie-industrie kunnen zich aansluiten bij de inspanning van SEIA. SEIA zegt dat ze haar coalitie de komende maanden zal blijven uitbreiden en voortbouwen op dit belangrijke werk.