Spaanse zon voor Hollandse energietransitie

30.03.2021 Simone Tresoor

Spaanse zon voor Hollandse energietransitie

Antea, een advies- en ingenieursbureau dat internationaal opereert, wil de Hollandse klimaatambities waarmaken door gebruik te maken van de Spaanse zon. Het plan is als volgt: wek in Spanje zonne-energie op, zet het om naar waterstof en vervoer dit naar Nederland, schrijft Bouwenuitvoering.

Het wordt steeds duidelijker dat waterstof een belangrijke schakel gaat worden in de energietransitie. “Met alleen windturbines en zonneparken gaat Nederland het niet redden”, beweert Henri Deelstra van Antea. De capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk is niet toereikend om al de gewonnen energie aan het net te leveren en vraag en aanbod liggen soms ver uit elkaar.

Zonne-energie-waterstoffabriek

De technologie om elektriciteit uit groene energiebronnen om te zetten naar waterstof is er al. En het is haalbaar waterstof betaalbaar op te slaan en transporteren. Zo kun je met we energiebuffers creëren om aan piekvraag te voldoen. Antea wil een zonne-energie-waterstof-fabriek opzetten in het buitenland waar het zonzekerder is dan in Nederland. De elektriciteit die daar wordt opgewekt met zonnepanelen wordt in de fabriek omgezet naar waterstof en vervolgens met tankerschepen of via leidingen naar Nederland getransporteerd.

Spanje heeft de meeste potentie

Het bureau onderzocht de opties in verschillende gebieden en landen zoals Mexico, de Sahara en Spanje. Aangezien Spanje het hoogste aantal zonuren van Europa heeft en veel kennis over waterstof, sprong dat land eruit. Antea Group heeft onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat een waterstoffabriek in Spanje potentie heeft. Nu is het zaak om investeerders te vinden en die te koppelen aan de aanwezige kennis. Deelstra: “Wij gaan deze waterstoffabriek niet zelf realiseren. Wel willen wij aan de hand van dit concept de discussie op gang brengen en de keten inspireren.”