Spookachtig eenvoudig monteren

17.11.2021 Simone Tresoor

Spookachtig eenvoudig monteren

Pv installeren op een trapeziumvormig dak van plaatstaal was tot nu toe niet zo leuk. Veel schroeven, weinig instelmogelijkheden en bovendien een look die met de beste wil van de wereld alleen als functioneel te omschrijven was. “Maar daar komt nu verandering in”, vertelt Massimo Bevere, hoofd verkoop bij montagesysteembedrijf PMT. Het bedrijf lanceert de PMT GHOST.

In tegenstelling tot veel andere montagesystemen voor zonne-energie-installaties, bestaat PMT GHOST in wezen uit drie componenten: de rail met geïntegreerde beschermband, bevestigingsclips voor het vastmaken van de modules en zelfborende schroeven die zonder spanen worden bevestigd. Hierdoor is montage extreem snel en gemakkelijk.

De geïntegreerde EPDM-band beschermt de dakbedekking tegen vocht. De zonnepanelen hoeven niet onder mechanische spanning te worden geïnstalleerd en de constructie zit stevig vast door middel van de borgclips en schroeven.

Snellere installatie dan ieder ander systeem
Het systeem is geschikt voor iedere dakhelling van 0 tot 60 graden. Door het slimme ontwerp kan het systeem sneller worden geïnstalleerd dan ieder ander systeem. Zo kan een persoon in zes uur tijd een 100 kilowattpieksysteem installeren. Je kunt het met de doorlopende rail eindeloos aan elkaar rijgen. Er is geen onderbreking noodzakelijk. Tegelijkertijd dienen de rails zowel als montagehulp en bevestigingsmiddel en is het systeem bijna onzichtbaar.

Het handige aan dit systeem is dat het geen beperkingen met betrekking tot dwars- en verticale montage of modulegrootte kent. Met slechts drie componenten zit het op zijn plek, wat montage echt een eitje maakt. En wat ook handig is: de componenten zijn stapelbaar, je hebt het heel snel in huis en het is zeer kostenefficiënt.

Lancering in 2022
Bevere: “We zijn trots op dit nieuwe product, maar we zijn zeker net zo trots om technisch marktleider te zijn. De klant weet inmiddels: ‘Als ik iets speciaals nodig heb, kan PMT het maken’, wij zijn nu eenmaal erg goed thuis in de techniek, dat is een van onze unique selling points.”

De PMT GHOST werd voor het eerst getoond op Solar Solutions International. Bevere: “Het is voor ons de beste ingang naar de Nederlandse markt. Hier lopen onze bestaande en potentiële klanten. Heel fijn om iedereen weer fysiek te kunnen zien. We konden geïnteresseerden op onze stand tonen wat het grootste voordeel van het product is: de gehalveerde montagetijd en dus verminderde arbeidskosten.”

De PMT GHOST wordt in 2022 gelanceerd.