Sportwinkel Decathlon wil energie inkopen in België

26.01.2021

Sportwinkel Decathlon wil energie inkopen in België

Sportwinkel Decathlon wil Belgische klanten met een gift tegemoetkomen voor hun overschot aan opgewekt energie. Daarmee speelt het warenhuis in op een aankomende nieuwe regelgeving waarmee de zuiderburen slechts een klein bedrag verdienen op teruggeleverde stroom.

Decathlon is van plan om na 1 juli teveel aan opgewekte stroom voor een mooi bedrag aan te schaffen van de consument. Wat klinkt als een opportunistische visie van de keten, is in de praktijk wellicht niet haalbaar, stelt inspecteur Sven Pichal.

"Het lijkt een mooi voorstel, maar momenteel is het wettelijk nog niet mogelijk. Ze kunnen wettelijk gezien helemaal nog geen stroom overkopen. Wat ze nu vooral doen, is het plan bekendmaken om te bekijken hoeveel klanten er interesse in zouden hebben", Stelt Pichal over het optimistische verhaal. "Nu, ze hebben het wel goed onderbouwd. Ze zijn al een aantal jaren bezig met mensen uit de zonne-energiesector om dit voor te bereiden. Het is niet dat ze over een nacht ijs zijn gegaan."

Nieuwe regeling per 1 juli

Per 1 juli kan iedereen in België met zonnepanelen en een digitale teller ervoor kiezen om het overschot aan stroom terug op het net te zetten in ruil voor een kleine vergoeding. Het gaat volgens Pichal om een aantal energieleveranciers die hieraan doen.

“Dat is dus wat Decathlon ook wil doen. Maar dat is wettelijk nog niet mogelijk, omdat je voorlopig bij hetzelfde bedrijf moet zitten.” Als je volgens Pichal stroom ontvangt van bijvoorbeeld Vlaamse leverancier Engie Electrabel, dan mag je ook alleen je energie-overschot verkopen aan Engie Electrabel. “Je mag maar één leverancier hebben waarbij je zowel koopt als verkoopt.”

Schoenen voor stroom

Decathlon stelt een bedrijf te hebben gevonden waarmee ze willen samenwerking om de regeling per 1 juli uit te kunnen voeren. Welk bedrijf dit is, blijft een mysterie. "Maar het is best bijzonder hoe je die vergoeding dan zou ontvangen. Je zou een krediet krijgen waarmee je in de winkel aankopen kan doen. Je kan dan outdoorartikelen, sportschoenen of een volleybal in ruil voor je energieoverschot kopen bijvoorbeeld", benoemt Sven. "Al zou je het ook cash uitbetaald kunnen krijgen."