Stakeholders presenteren 'Zó werkt energie in Nederland'

02.07.2021 Jan de Wit

Stakeholders presenteren

Zó werkt energie in Nederland moet het standaardwerk over Nederlandse energie worden en is een initiatief van 21 partijen uit de energiesector, onder leiding van De Argumentenfabriek. Hiermee willen ze zo objectief en feitelijk mogelijk inzicht geven in de werking van het Nederlandse energiesysteem.

Zó werkt energie in Nederland is officieel gelanceerd tijdens de talkshow Transition Talks. Daarin discussieerden onder meer Diederik Samsom, klimaatchef Eurocommissaris Frans Timmermans, Medy van der Laan, voorzitter Energie-Nederland, Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord en Pieter Boot, Sectorhoofd klimaat, lucht en energie bij het Planbureau voor de Leefomgeving, over de energietransitie.

“Wanneer iets complex is, is het juist belangrijk om op een begrijpelijke manier uitleg te geven. Ik ben daarom ook heel blij met dit boek. In dit boek vindt u duidelijke en uitgebreide informatie over de wereld van energie binnen Nederland”, zo schreef staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Dilan Yeşilgöz, in het voorwoord.

Uitgebreid overzicht
Aan het boek hebben publieke en private organisaties met uiteenlopende rollen in de energiesector bijgedragen. De informatie is door vele deskundigen getoetst en met tientallen visualisaties, schema’s en bondige teksten om zo de werking van het Nederlandse energiesysteem duidelijk te maken.

Het boek is in vijf hoofdstukken opgedeeld die elk een eigen perspectief op het energiesysteem geven. Van de fysieke energiestromen tot de inrichting van het energiesysteem, de eisen en het debat.

Het klimaat- en energiebeleid komt van internationaal tot decentraal aan bod, net als de energiemarkten van elektriciteit, gas, warmte en brandstoffen, inclusief hun wettelijke basis. Tot slot wordt de financieel-economische kant van het energiesysteem beschreven.

De 21 partijen van het gezamenlijke persbericht zijn Bouwend Nederland, Energie Nederland, EBN, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Topsector Energie, Energie Samen, NOGEPA, VNCI, Geothermie Nederland, Kas als Energiebron, KVGN, Gasunie, Techniek Nederland, VNPI, TNO, NWEA, Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, VEMW, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Staatstoezicht op de Mijnen en De Argumentenfabriek.