Stanford ontwikkelt zonnepanelen die ’s nachts elektriciteit opwekken

11.04.2022 Simone Tresoor

Stanford ontwikkelt zonnepanelen die ’s nachts elektriciteit opwekken

Een team van ingenieurs van Stanford University heeft een zonnecel ontwikkeld die 's nachts wat elektriciteit kan opwekken, meldt RTL Nieuws.

Zonnepanelen werken door straling van de zon om te zetten in energie. Maar 's nachts gebeurt min of meer het omgekeerde, zegt Sid Assawaworrarit, onderzoeker aan de Stanford-universiteit in Californië. Omdat zonnepanelen volgens hem 'een efficiënte thermische radiator' zijn, geven ze 's nachts zelf infraroodstraling af. Assawaworrarit en zijn collega’s maken van die straling gebruik om energie op te wekken.

Thermo-elektrische generator
Door een zonnepaneel een thermo-elektrische generator te geven wordt elektriciteit gehaald uit het kleine temperatuurverschil tussen de omgevingslucht en de zonnecel zelf. Zo zou een zonnecel genoeg energie moeten kunnen opwekken om een smartphone op te laden. Zo kan onder de meest ideale omstandigheden 50 milliwatt per vierkante meter worden opgewekt.

Off-grid
Dat is niet heel veel, maar genoeg om bijvoorbeeld een LED te laten oplichten. Als de technologie verder is ontwikkeld kan het worden gebruikt om smart home-gadgets op te laden. De techniek kan een uitkomst zijn voor mensen die geen toegang hebben tot het stroomnetwerk.

Het voordeel van de uitvinding is dat men 's nachts stroom kan genereren, zonder afhankelijk te zijn van een accu. Accu's zijn duur en verliezen na een bepaald aantal laadcycli hun opslagcapaciteit. Thermo-elektrische generatoren hebben volgens Assawaworrarit een vrijwel oneindige levensduur.