Stedin Groep haalt 500 miljoen euro op uit groene obligaties voor de energietransitie

24.05.2022 Jan de Wit

Stedin Groep haalt 500 miljoen euro op uit groene obligaties voor de energietransitie
©Stedin

De Stedin Groep heeft groene obligaties uitgegeven ter waarde van 500 miljoen euro. Hiermee komt het totaal van uitgegeven van groene obligaties door de Stedin Groep op 1,5 miljard euro. Het kapitaal wordt geïnvesteerd in de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet om met de energietransitie mee te kunnen groeien.

Stedin investeert de komende tien jaar 8 miljard euro om het energienet toekomstbestendig te maken. Dit is noodzakelijk om de energietransitie, de groeiende economie, woningbouw en onderhoud te kunnen faciliteren.

“De investeringen die hiervoor nodig zijn, financieren we deels uit inkomsten en leningen die we aangaan, zoals door de uitgifte van deze groene obligatie”, licht CFO Danny Benima toe. In 2019 en 2021 gaf het netwerkbedrijf namelijk ook al groene obligaties uit.

“Met het groeien van de schuldportefeuille neemt de noodzaak voor aanvullend eigen vermogen toe. Daarom roepen wij het Rijk, provincies en niet-aandeelhoudende gemeenten in ons verzorgingsgebied op om aanvullend te participeren in Stedin Groep. Hierover voeren wij al geruime tijd gesprekken.”

De lening van 500 miljoen euro heeft een looptijd van acht jaar tegen een effectieve rente van 2,47 procent. De uitgifte bleek behoorlijk gewild en werd ruim 1,9 keer overtekend. Volgens de netbeheerder heeft dit bijgedragen aan de aantrekkelijke leningsvoorwaarden.

De opbrengst wordt gebruikt voor duurzame projecten zoals het aansluiten van nieuwe windmolens en zonneparken op het elektriciteitsnetwerk en duurzame huisvesting. De projecten komen voort uit de One Planet-strategie van Stedin en dragen bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.