Stof die peper pittig maakt zorgt voor efficiëntere panelen

15.01.2021 Joyce Beuken

Stof die peper pittig maakt zorgt voor efficiëntere panelen

Heet nieuws: onderzoekers aan de Universiteit van Liverpool hebben een nieuwe manier gevonden om panelen nóg efficiënter te doen opwekken. En wellicht heb je de benodige stof in de keukenkast staan. Het gaan namelijk om de toevoeging van capsaïcine, een chemische verbinding die eten pittig maakt. Capsaïcine heeft een positieve invloed op de werkzaamheid van perovskite zonnecellen.

Door het toevoegen van capsaïcine worden de vezels die het actieve materiaal van de zonnecel vormen, vergroot, waardoor deze beter in staat is om elektriciteit te transporteren. Belangrijker nog, het materiaal gaat van het hebben van een tekort aan elektronen naar het hebben van een overschot.

Toename elektronen

Hierdoor verandert de werking van de cel en kan er meer zonlicht worden omgezet in elektriciteit. In essentie houdt het toevoegen van capsaïcine een toename van het aantal elektronen in, wat al dan niet hetzelfde effect kan hebben dat je op je tong ervaart na een bijzonder pittige curry.

Geen gimmick

De capsaïcinecellen behoren tot de meest efficiënte die tot noch toe zijn beschreven. We hebben hier dus niet te maken met een gimmick om de headlines te pakken. Het toevoegen van de chemische stof uit de chilipepers kan wellicht dé route zijn om de prestaties van de zonnecellen te verbeteren.

Jammer genoeg hebben de onderzoekers niet gedeeld hoe ze bij de uitvinding terecht zijn gekomen. Hier is ongetwijfeld een pittige brainstorm aan voorafgegaan.