Stroomnet verder op slot in Noord-Holland

28.10.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Stroomnet verder op slot in Noord-Holland

Liander maakt bekend dat een groot deel van het stroomnetwerk in Noord-Holland op slot te gooien voor afnemers. Grootverbruikers in Purmerend, Amsterdam-Noord en Alkmaar hoeven niet te rekenen op een nieuwe elektriciteitsaansluiting.

Twee grote eelktriciteitsstations in Noord-Holland hebben het plafond bereikt. Deze stations bedienen delen van onder meer de gemeenten Uitgeest, Beemster, Koggenland, Edam-Volendam, Zaandstad, Alkmaar en Amsterdam-Noord. Eerder was Liander genoodzaakt om nieuwe aansluitingen op het stroomnetwerk rond Alkmaar, Schagen en Texel tegen te houden.

Consument veilig
Nieuwe grootverbruikers van energie, zoals supermarkten, scholen of bedrijfsgebouwen, kunnen voorlopig niet op het elektriciteitsnetwerk terecht. Ook kunnen grootverbruikers geen uitbreiding krijgen van hun aansluiting. Aanvragen die eerder gedaan zijn worden nog wel door Liander gehonoreerd.

De netbeheerder heeft ruimte gereserveerd voor geplande woningbouwprojecten. De gewone consument is veiliggesteld. Andere partijen komen op een wachtlijst te staan. De beperking geldt vooralsnog alleen voor afnemers. Terugleveranciers kunnen op de meeste plekken in het gebied nog wel een aansluiting krijgen.

Onderzoek voor samenwerking
In de congestiegebieden doet Liander onderzoek naar hoe bedrijven hun stroomgebruik kunnen verminderen of veranderen. Middels dit management zou er mogelijk weer ruimte vrij kunnen komen, zonder dat het net versterkt hoeft te worden. Maar als dit geen mogelijkheid blijkt, blijft het net gesloten voor nieuwkomers tot permanente uitbreiding gereed is. Volgens de netbeheerder is dit op z’n vroegst in 2025.

Peter Hofland, woordvoerder van Liander, ziet wel al een klein lichtpuntje: “Op plekken waar de capaciteit beperkt is, zie je dat partijen elkaar opzoeken om dit samen op te lossen. Daar ontstaat veel creativiteit. Mensen zoeken samen oplossingen om het elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken. Dat is in ons aller belang.”

congestienetcongestiestroomnetLianderafnemergrootverbruikersscholen bedrijvenoverbelastcongestiemanagement

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Esdec Basis Installatietraining ClickFit EVO

Logo Esdec
6 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: SAJ Roadshow - editie Roosendaal

Logo SolarToday
7 juli 2022
15.00 - 17.00 uur
SolarToday kenniscentrum Roosendaal

SolarToday

Lees verder

Webinar: Esdec ClickFit EVO montagesystemen

Logo Esdec
12 juli 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
12 juli 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu