Stroomtarief omhoog vanwege duurzame investeringen

05.12.2020 Joyce Beuken

Stroomtarief omhoog vanwege duurzame investeringen
Liander

Netbeheerder Liander is genoodzaakt om de prijs van stroom omhoog te brengen. De stroomrekening neemt per 1 januari 2021 gemiddeld €2,- toe per huishouden, zo is te lezen op hun website.

Volgens Liander heeft dit met name te maken met de verhoogde inkoopkosten transport van TenneT, waarbij Liander stroom afneemt. Op hun website schrijft Liander dat zij de inkoopkosten van TenneT verwerken in hun tarief. “De inkoopkosten van TenneT zijn structureel gestegen. Daarom stijgen de tarieven voor elektriciteit bij Liander mee.”

Inkomsten investeren


Het werkgebied van Liander

De inkomsten uit de tarieven worden door Liander geïnvesteerd in onderhoud en vernieuwing van het energienet. “Daarnaast investeren we in innovatieve oplossingen, om storingen te voorkomen of sneller op te lossen en om het energienet zo optimaal mogelijk te kunnen benutten.” Door de overgang naar een duurzame samenleving nemen de investeringen in met name de elektriciteitsnetten de komende jaren fors toe. De verwachting is dan ook dat de tarieven voor netbeheer op de lange termijn stijgen.