Sunrock grootste in dakprojecten: 33% van markt

20.11.2020 Joyce Beuken

Sunrock grootste in dakprojecten: 33% van markt

Uit onderzoek van Dutch New Energy Research blijkt dat het Nederlandse bedrijf Sunrock verreweg de meeste projecten met zonne-energie op daken voor hun rekening neemt. Wat maakt dit bedrijf, dat onlangs fuseerde met het internationale COFRA, tot zo’n grote speler in de relatief jonge markt?

Van alle dakprojecten die boven de 5 MW opleveren, is maar liefst 33% aangevraagd door Sunrock. KiesZon komt op de tweede plaats met een aanzienlijk kleiner aandeel van 13% van de aanvragen. Sunrock is dan ook klaarblijkelijk de grootste ontwikkelaar van grote dakprojecten. Bovendien heeft Sunrock de grootste portefeuille voor projecten in ontwikkeling, met een inhoud van maar liefst 860 MW. Heleen Schouwenaar, marketing en communicatiespecialist bij Sunrock, vertelt meer over de ambities van Sunrock en de focus op daken.

Prominente plek in de markt

Met behulp van budget uit de SDE+-kas zijn er sinds begin oktober 4 GW aan zonnepanelen gerealiseerd middels de subsidie. Bijna drie vijfde van de projecten bevinden zich op het dak. In de laatste SDE+-ronde werd nog zo’n 2.8 GW aan nieuwe dakprojecten toegevoegd. Dat het voor Sunrock mogelijk is om zo’n prominent aandeel van de subsidie te verkrijgen, heeft het bedrijf volgens Schouwenaar te danken aan de compleetheid van de samenwerking bij het complexe project dat een energietransitie volgens haar inhoudt.

Naast aanschaf en installatie komt er veel meer kijken bij de transitie. Schouwenaar probeert het totaalplaatje op te sommen: “Van vergunningen tot subsidies en van contracten tot professionele partnerships.” Sunrock heeft volgens haar alle expertises in huis weten te halen. Daarnaast werkt het bedrijf samen met diverse organisaties om tot een compleet pakket te komen.

Land is schaars

Nederland heeft nog een lange weg vol hernieuwbare energieproducten te gaan, wil het de klimaatdoelen voor 2050 kunnen realiseren. Voor de oplossing die zonne-energie te bieden heeft zijn de daken volgens Heleen het meest gunstig. “Er is immers een grens aan grote landgebonden zonne-energieparken in het dichtbebouwde Nederland.” Zonnedaken zijn een logische ambitie volgens Schouwenaar doordat open ruimte een schaars en waardevol goed is.

DNE Research & Dutch Solar Quarterly

Dutch New Energy Research is het hardst groeiende onderzoeksbureau voor de hernieuwbare energiesector. DNE levert nauwkeurige cijfers met betrekking tot de Nederlandse energietransitie en biedt zeer betrouwbare data en onderbouwde inzichten over verduurzaming. DNE Research publiceert ieder jaar een sectorrapport over zonne-energie, warmtenetten, warmtepompen en slimme (led)verlichting. De rapporten worden door marktpartijen gebruikt als ijkpunt. Maar ook politici, beleidmakers en pers hebben baat bij het rapport.

Voor meer informatie over het geïnstalleerd vermogen in de eerste helft van 2020 kan men de Dutch Solar Quarterly raadplegen. Een DSQ-licentie biedt een diepgravende analyse van de Nederlandse zonne-energiemarkt en geeft een compleet beeld van de financiële, economische, beleidsmatige en technologische ontwikkelingen.