"Tanks op zonne-energie efficienter"

12.02.2021 Joyce Beuken

"Tanks op zonne-energie efficienter"

De NAVO heeft ambitieuze plannen om een steentje bij te kunnen dragen in de strijd tegen klimaatverandering. Tijdens een online bijeenkomst kwam de overweving om zonnepanelen op tanks te plaatsen aan bod.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de organisatie, kondigde het plan aan tijdens een online congres genaamd ‘Nieuwe ideeën voor de NAVO 2030’. De NAVO heeft de ambitie om hun grootvervuilende transportmiddelen minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Er wordt gekeken naar verschillende mogelijkheden om de vervuiling door tanks en straaljagers terug te dringen.  

Uitstoot militaire operaties moet omlaag

Stoltenberg: “De NAVO zou zijn steentje moeten bijdragen om te kijken hoe we de uitstoot van militaire operaties kunnen verminderen. We weten dat zware gevechtstanks of gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen veel fossiele brandstoffen verbruiken en broeikasgassen uitstoten, dus we moeten nagaan hoe we deze uitstoot kunnen verminderen door middel van alternatieve brandstoffen, zonnepanelen of andere middelen om onze missies uit te voeren.”

Efficientie

Vergroening is ook vanuit strategisch oogpunt een tactische zet voor de NAVO. Bevoorradingsproblemen worden beperkt door voertuigen zelfvoorzienend te maken op het gebied van energie. “We weten dat een van de kwetsbaarheden van elke militaire operatie de aanvoer van fossiele brandstoffen langs kwetsbare aanvoerlijnen is,” vertelt Stoltenberg. “Als we ons daar minder afhankelijk van kunnen maken, verminderen we de uitstoot, maar verhogen we tegelijkertijd de militaire efficiëntie.”