Tesla recyclet 92 procent van het accu-materiaal

16.08.2021 Simone Tresoor

Tesla recyclet 92 procent van het accu-materiaal

Een groot probleem bij elektrische auto’s is dat het accupakket het meest vervuilende en duurste deel van de auto is. Recyclen is dus belangrijk voor het milieu en je bankrekening. Tesla laat in het Impact Report 2020 weten nu op een punt in de ontwikkeling te zijn dat ze 92 procent van de waardevolle materialen uit een oude accu kunnen halen en hergebruiken, meldt businessinsider.nl.

Het gaat hier om ‘gewone accu’s’ uit niet-Tesla’s. Uit de oude Tesla-accu’s halen ze een nog beter percentage omdat deze accu-techniek geen geheimen voor ze heeft.

Een toekomstig probleem gaat zijn dat een grote hoeveelheid accu’s die nu gebruikt worden vermoedelijk gedumpt zullen worden. Ze zitten vol zware metalen en andere vervuilende materialen en die kunnen relatief gemakkelijk ontsnappen.

Rond de 14.000 euro voor een nieuw accu-pakket
Een ander nadeel van de accu is, dat een EV minimaal een keer tijdens zijn leven een nieuw accu-pakket moet krijgen. Dat is een dure toestand, want voor een Model 3 betaal je rond de 14.000 euro. Daarbij wordt uitgegaan van een levensduur van vijftien jaar, waarbij na acht jaar een nieuwe accu moet worden gekocht. Het kan dan zijn dat de kosten voor vervanging hoger uitvallen dan de auto waard is, wat ervoor kan zorgen dat de auto afgeschreven wordt.

Tesla’s doel is volledig circulair te worden. Daarom moeten hun Gigafactories met batterijfabriek allemaal een recyclingsafdeling krijgen. Ook is Tesla ervan overtuigd dat het recyclen van accu’s goedkoper zal zijn dan het aanschaffen van grondstoffen die nodig zijn voor de productie.

Volkswagen ook in de race
Ook Volkswagen is bezig met accu-recyling, maar het lijkt erop dat hun accupakketten minder lang meegaan. De Amerikanen claimen dat na negen jaar gebruik of 320.000 kilometer nog 90 procent van de accu bruikbaar is. Voor Volkswagen is dat nog lastig te bepalen, omdat de elektrische auto’s van het bedrijf nog niet zo lang rondrijden.  De raming van Volkswagen gaat bij acht jaar richting de 160.000 kilometer met nog maar 70 procent van de capaciteit. De recylce-programma’s van Tesla en Volkswagen moeten nog op grote schaal worden uitgerold.