Tesla verzuimde brandrisico PV bekend te maken

08.12.2021 Simone Tresoor

Tesla verzuimde brandrisico PV bekend te maken

De Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar Tesla. Het bedrijf zou hebben verzuimd brandrisico's van zijn zonnepanelen bekend te maken. Een klacht van klokkenluider Steven Henkes, voormalig field quality manager bij Tesla, vormde hiervoor de aanleiding, schrijft de BBC.

Steven Henkes beweert dat het bedrijf de aandeelhouders en de eindgebruiker niet goed heeft geïnformeerd over de risico's. Van Tesla-zonnesystemen is bekend dat er een klein aantal vlam hebben gevat. Zo klaagde de Amerikaanse retailer Walmart Tesla in 2019 aan voor branden in zeven winkels waar de panelen waren geïnstalleerd. Na een schikking kwam deze aanklacht niet voor het gerechtshof.

Defecten in elektrische connectoren
De klacht van Henkes, die meer dan een jaar geleden werd ingediend, was dat Tesla had verzuimd  defecten in sommige elektrische connectoren die brand konden veroorzaken te onthullen. In plaats daarvan vertelde het bedrijf aan klanten dat zij onderhoud moesten uitvoeren aan hun PV om een ​​probleem te voorkomen waardoor hun zonnepaneelsysteem zou kunnen uitvallen.

Aandelen daalden met meer dan 6 procent
Persbureau Reuters zegt een brief aan Henkes te hebben geverifieerd waarin het verantwoordelijk onderzoeksorgaan US Securities and Exchange Commission (SEC) bevestigt dat het onderzoek naar Tesla nog loopt. De SEC schrijft in haar brief dat het onderzoek niet mag worden opgevat als een bevestiging dat er sprake is van juridische overtredingen.

De aandelen van het bedrijf daalden met meer dan 6 procent kort nadat het nieuws over het onderzoek van de SEC was gepubliceerd. Tesla heeft in 2020 zijn pr-afdeling afgeschaft en was dus niet bereikbaar voor commentaar, meldt de BBC.