Tomaten in de woestijn

24.08.2021 Nicolien van Loon

Tomaten in de woestijn

Sundrop Farms kweekt jaarlijks zo’n 13.500 ton tomaten in de woestijn met alleen zonlicht en zeewater en zijn daarmee goed voor meer dan 10 procent van alle trostomaten in het land. Hoe ze dat doen? Met een 127 meter hoge zonne-energietoren en 12,5 hectare aan spiegels. Groentennieuws bericht over deze innovatie in agri-PV.

Op de tomatenkwekerij in de buurt van Port Augusta (aan het noordelijke uiteinde van de Spencer Gulf in Zuid-Australië) staat een thermische zonnetoren. De omringende spiegels weerkaatsen de zon op de collector. De toren heeft een thermisch vermogen van 39MW, maar slechts 1,5MW voor elektriciteit. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een ontziltingsinstallatie produceert zuiver water voor de irrigatie van de gewassen. Warmte en CO2 houden de tomaten in de optimale atmosfeer, zodat het hele jaar door fotosynthese mogelijk is.

Internationale technologie
Stephen Marafiote, CEO van Sundrop Farms verklaart dat het concept is opgebouwd uit componenten van technologieën die al langer bestaan: het energiesysteem komt uit Denemarken en de VS, de turbines zijn Duits, terwijl de semi-gesloten kassen, de meest geavanceerde ter wereld die zowel kunnen worden gekoeld als verwarmd, uit Nederland komen. “Elk van deze technologieën heeft zichzelf bewezen, maar de manier waarop ze samenwerken is hier de innovatie.”

Voedselzekerheid
De visie voor Sundrop is gericht op voedselzekerheid. “Met de klimaatverandering en de aanhoudende druk op land- en tuinbouwgronden zijn er een aantal belangrijke punten die bijdragen aan voedselzekerheid. Het is een historisch gegeven dat de locaties van grote steden werden gekozen vanwege hun uitstekende landbouwgronden.”