Treft het coronavirus de PV-installateur?

18.03.2020 | Artikel Norbert Cuiper

Treft het coronavirus de PV-installateur?

Zonnepaneelinstallateurs moeten op hun hoede zijn als ze hun klanten ziek thuis aantreffen vanwege het coronavirus. Techniek Nederland roept monteurs in heel Nederland op om de richtlijnen van het RIVM nauwlettend te volgen.

Geef geen hand, was regelmatig je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Houd daarnaast minstens twee meter afstand tot de klant. De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen gelden voor iedereen. De overheid heeft de bevolking verzocht om zoveel mogelijk thuis te werken en zich ziek te melden bij verkoudheid, zoals het RIVM adviseert. Ook installateurs van zonnepanelen krijgen hiermee te maken. Monteurs moeten geen huis betreden bij klanten die ziek thuis zijn, zo waarschuwt installateursvereniging Techniek Nederland.

Zware tijden

Voor installateurs zijn het zware tijden. De stikstofproblematiek legde de bouwsector al lam. Nu komen daar de gevolgen van het coronavirus bij. “Een installateur uit Nieuwkoop maakte zich zorgen omdat hij nog maar voor tien dagen aan zonnepanelen had liggen. Dat komt omdat de levering van de panelen vanuit China stokt, doordat de schepen met containers zijn vertraagd. Hij verwacht pas vanaf de zomer weer nieuwe panelen,” zegt Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland.

China

Voor de installatiesector is het belangrijk dat de aanvoer van zonnepanelen zo snel mogelijk weer op gang komt, zegt Reijman. “De voorraden zijn krap en raken nu snel op. Dit geldt voor zonnepanelen, maar ook voor andere componenten, zoals onderdelen uit China voor een warmtepomp uit Spanje. Het lijkt erop dat de levering vanuit China langzamerhand weer op gang komt, dus dat is een lichtpuntje.” Dit wordt bevestigd door positieve berichten van de Chinese zonnepaneelfabrikanten LONGi, JinkoSolar en Canadian Solar.

Thuiswerken

Wat moeten installateurs doen bij zieke klanten? Reijman verwijst hiervoor naar de adviezen op de website van Techniek Nederland. “Thuiswerken is natuurlijk geen optie voor monteurs. Maar monteurs moeten geen werkzaamheden uitvoeren bij klanten die ziek kunnen zijn. Als dit het geval is of er is hierover ook maar enige twijfel, stel dan in overleg met de leidinggevende de opdracht uit. Zeker bij onderhoud van een installatie hoeft dit geen probleem te zijn.” Reijman adviseert installateurs en technisch detaillisten om de speciale pagina over het coronavirus op de website van Techniek Nederland dagelijks te raadplegen voor de laatste actuele informatie.

Cv-ketel stuk?

Wat als de cv-ketel stuk gaat bij een coronapatiënt in quarantaine? Reijman: “In een dergelijk geval mag de monteur in geen geval naar binnen. De veiligheid en gezondheid van monteurs staan voorop. De installateur zal in dat geval uitsluitend na overleg met de bevoegde instanties en met beschermende maatregelen de woning betreden.”

Impact wordt zichtbaar

Volgens Reijman hebben het coronavirus en de genomen maatregelen inmiddels impact op steeds meer installatiebedrijven en technisch dienstverleners. “We krijgen signalen dat met name grote zakelijke opdrachtgevers, maar ook lokale overheden en zorginstellingen, beheer en onderhoud van installaties uitstellen en alleen die werkzaamheden laten verrichten die nodig zijn voor de continuïteit van hun bedrijfsprocessen. Bedrijven die hiermee te maken hebben maken zich vanzelfsprekend grote zorgen. We dringen er met VNO-NCW bij de overheid op aan om snel met een noodpakket te komen ter ondersteuning van bedrijven die in de problemen dreigen te komen.”

Noord-Brabant

In Noord-Brabant zijn al PV-installateurs die last hebben van het coronavirus. Dat bevestigt Onno van de Ven, relatiebeheerder van de afdeling Noord-Brabant en Limburg van Techniek Nederland. Hij sprak meerdere bedrijven die ermee te maken hebben. “Jan van Hout van installatiebedrijf Van Hout uit Veldhoven uitte zijn zorgen bij BNR Nieuwsradio. Hierop is Techniek Nederland met een pakket aan adviezen naar buiten gekomen.” Volgens Van de Ven gaat het echter vooralsnog om incidentele gevallen. “Het is nog geen structureel iets.”

Overheidsmaatregelen

Inmiddels heeft de overheid een pakket economische maatregelen aangekondigd die ook aan de PV-sector steun bieden. Ondernemers die omzetverlies verwachten door het coronavirus, kunnen nu bij het UWV voor drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen van maximaal 90%. Ook kunnen zij eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen en hulp ontvangen bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties. De volledige lijst maatregelen is de vinden op de website van de Rijksoverheid.

Check de pagina over het coronavirus op de website van Techniek Nederland.

Vanwege het coronavirus in Nederland is de vakbeurs Solar Solutions International uitgesteld.

coronaviruszonnepaneleninstallatieTechniek Nederland

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu