Tuinhekjes, airco’s en zonnepanelen

11.11.2021 Romano Hagen

Tuinhekjes, airco’s en zonnepanelen

De afgelopen twee jaar zijn er wat schommelingen in de verduurzamingsmarkt te zien geweest. Tot corona was er een aanzienlijke groeimarkt, elk jaar tussen de 50 en 100 procent. Maar het was spannend wat corona voor invloed zou hebben – en dan heb ik het natuurlijk niet over het verschrikkelijke persoonlijke leed wat velen door corona is overkomen.

Voor de installatiebranche liep het goed af. Het werd een zonnig voorjaar in 2021 en er kwam ‘coronageld’ ter beschikking. Men ging niet meer uit eten, op vakantie, etc., dus geld bleef over. Bovendien werkte men thuis waardoor er meer aandacht naar de eigen woning ging. De tuinhekjes, airco’s en zonnepanelen waren niet aan te slepen.

Deze nazomer kwam er weer ruimte bij de installatieploegen en werd een kleine krimp ervaren. Nu de energieprijzen zijn gestegen is er echter weer een enorme opleving. Wachttijden om zonnepanelen te laten installeren lopen weer op tot drie maanden en langer.

Wat zeggen deze verkopen eigenlijk?
Naast tuinhekjes werd er ook veel aan de woning verbeterd. Er werd massaal thuis geklust. Er was tijd om het zelf te doen, en de waarde en comfort van de woning verbeterde. Kortom, een goede investering, ook voor de toekomst.

Maar thuiswerken in de zomer kan ook heel warm zijn. Een airco bracht de oplossing voor meer comfort en bovendien, het wordt in de toekomst waarschijnlijk toch alleen maar warmer in de zomer. Dus ook voor de toekomst is dit een goede investering.

En de zonnepanelen? Bij de bank levert geld niets op, zonnepanelen hebben een goed rendement, dat is inmiddels wel zeker. Ook op lange termijn blijven ze het doen en de waarde van de woning gaat bijna één-op-één mee omhoog. Ook het klimaat telt voor velen mee natuurlijk, maar voor de meesten is het een financiële overweging.

De conclusie
Investeringen in de woning worden gedaan om een aantal redenen. Comfort is belangrijk, maar financiële overwegingen zijn mogelijk het belangrijkst. Het moet waarde aan de woning meebrengen en geld opleveren, en dat moet enige mate van zekerheid met zich meebrengen. Maar nog belangrijker is dat mensen eerst het geld moeten hebben om te kunnen investeren.

En hoe verder?
Zonder geld zouden deze verkopen nooit plaats gevonden hebben. Dit is ook onze visie. Wat de reden ook voor iemand is om de woning te verduurzamen, het geld moet er zijn en het moet nuttig besteed worden. Daarom roepen we iedereen op om te gaan beginnen met verduurzamen. Bestel die zonnepanelen, laat je huis isoleren, doe wat. En heb je het geld niet? Geen probleem, dat regelen wij.