Tuktuk van de toekomst

27.01.2021 Simone Tresoor

Tuktuk van de toekomst

Totaal verrast waren Fleur van Oorschot en Laurens Janssen van TUX mobility toen ze op LinkedIn lazen dat ze door de gemeente waren genomineerd voor de Breda Startup Award. Die vreugde werd nog veel groter toen hun bedrijf, na een stevige pitch, won van geduchte tegenstanders die al dikke omzet draaiden terwijl zij nog niets verkocht hadden. De duurzaamheid van hun idee had de doorslag gegeven bij de jury: het ontwikkelen van zeer energie-efficiënte tuktuks met ingebouwde zonnecellen op het dak.

Het idee is even simpel als geniaal en ontstond tijdens een reis naar Pakistan in 2018. “We zaten achterin zo’n tuktuk letterlijk op de gasfles waarmee het voertuig werd aangedreven”, vertelt Fleur. “Dat vonden we niet meer van deze tijd en zo is ons idee geboren. Inmiddels zijn we een stuk verder en bijna klaar met ons prototype.”

De ontwikkelde technologie is vergelijkbaar met de auto’s op zonne-energie die al in Nederland rijden. Er wordt momenteel nog gewerkt aan het prototype dus welk soort zonnecel of batterij er zal worden gebruikt in het definitieve voertuig laat van Oorschot nog in het midden, daar wordt momenteel nog druk mee getest. De grootste uitdaging ligt bij het betaalbaar maken van de technologie.

3 euro per dag

Het plan is om eind 2021 hun eigen voertuig te introduceren in Bangalore, India. Hier rijden momenteel zo’n 194.000 tuktuks rond, waarvan er slechts enkele tientallen elektrisch zijn. De uitstoot van normale tuktuks is enorm, ze zijn maar liefst 13 keer vervuilender dan andere voertuigen. De  tuktuk van TUX mobility laadt zichzelf op en is zeer energie-efficiënt. Hierdoor is de chauffeur niet afhankelijk van de laadinfrastructuur, en dat is voor de chauffeurs, die niet meer dan 3 euro per dag verdienen, een uitkomst.

Kleine voetafdruk

“Wij kwamen voordat dit avontuur begon uit de technische dienstverlening”, zegt Van Oorschot. “We hadden de drijfveer een product te ontwikkelen die onze voetafdruk op aarde zo klein mogelijk houdt. Nu doe ik de commerciële kant binnen TUX en heb ik contact met de klanten, partners en chauffeurs in het buitenland. Laurens houdt zich samen met de engineers bezig met het ontwikkelen van het voertuig en onze belangrijkste componenten. Edgar is een belangrijke spil binnen ons bedrijf. Hij heeft elektrotechniek gestudeerd en 40 jaar ervaring in technische - en directiefuncties. Inmiddels hebben we tien man in dienst die zich allemaal met productontwikkeling bezig houden.”

Toekomst in Azië en Afrika

De Startup Award heeft ze een prachtig netwerk bezorgd aan mensen die ze op vlakken als patenten en merkrecht kunnen ondersteunen. Daarnaast zorgde dit ook voor interesse bij nieuwe engineeringtalenten. “Het is ontzettend mooi om te zien dat wij binnen TUX allemaal zeer bevlogen zijn. Wij begrijpen stuk voor stuk dat wij een enorme impact op het milieu én het leven van een tuktuk-chauffeur kunnen hebben. Hij moet rond zien te komen van een mager loontje, als er voor hem geen financieel voordeel is, is het ook niet interessant om duurzaam te zijn. We kunnen dus echt een verschil maken. Dat begint in 2021 in India, maar breidt zich wat ons betreft in de toekomst uit naar de rest van Azië en ook Afrika”, aldus een trotse Van Oorschot.