Tweede Kamer: 'Minister Adriaansens moet zich meer inzetten voor Nederlandse innovatie'

30.06.2022 Kenneth Nwosu

Tweede Kamer:
©Lightyear

De Tweede Kamer wil meer steun voor innovatieve bedrijven, onder andere in de zonne-energiesector. De Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, zou zich meer moeten inzetten voor Europese steun.

Een meerderheid van de Tweede Kamer zal een motie aannemen die eist dat de minister beter gebruik maakt van de Europese middelen om te voorkomen dat Nederlandse innoverende bedrijven het land verlaten. 

Lightyear
De auto die (deels) op zonne-energie rijdt, de Lightyear 0, heeft veel in de belangstelling gestaan van de internationale pers. Dankzij de zonnepanelen op het dak zou de auto tot zeven maanden kunnen rijden zonder op te laden. Mogelijk een belangrijke stap in de elektrificatie van auto's, rekening houdend met de uitdaging om steeds meer elektrische auto's op te laden. De eerste vijftig auto’s van deze Nederlandse trots worden echter in Finland geproduceerd. Door gebruik te maken van Europese regelingen kon het land 1,2 miljard euro investeren om Lightyear naar het noorden te halen.

De initiatiefnemer van de motie, Pim van Strien (VVD), vindt dan ook dat Nederland zich meer zou moeten inzetten om dit soort vernieuwende bedrijven in het land te houden. Door dit soort bedrijven aan te melden bij de Europese Unie kan de minister van Economische Zaken en Klimaat meer subsidie geven zonder dat dit als staatsteun geldt. Zo legt het kamerlid uit aan RTL Nieuws:

"Het gevaar is dat dit soort bedrijven hier wel begint maar daarna vertrekt. Wij willen deze bedrijven, die de boterham en banen van de toekomst brengen, hier ook blijven en groeien. Andere Europese landen maken gretig gebruik van de kansen die de EU-regels bieden. Dat moeten wij ook doen, want anders kapen ze de bedrijven bij ons weg.”

Wat Lightyear betreft, zijn er volgens het Kamerlid nog kansen. Waar de massa-productie zal plaatsvinden, moet namelijk nog worden vastgesteld. 

Starten, groeien en gezien worden
Van Strien noemt Lightyear als een voorbeeld, maar de aanpak zou ook ten goede komen van andere vernieuwende bedrijven. Door beter gebruik te maken van de Europese middelen zouden deze bedrijven in Nederland kunnen starten, doorgroeien, financiering krijgen én gezien worden door de overheid.