Uitdaging van de week: halveren kun je leren

22.02.2022 Nina Groot

Uitdaging van de week: halveren kun je leren

De tweede maand van 2022 zit er al bijna op. Heb jij al je goede voornemens al opgegeven? Of gaat het gezond eten en meer bewegen je nog goed af? Wie op zoek is naar laaghangend fruit op het gebied van egostrelen, self-care en besparing, kan zijn hart ophalen met 52 Weken Duurzaam.

Practice what you preach. Voor wie in de verduurzamingssector werkt, misstaat een beetje bewustzijn in het alledaagse leven zeker niet. Maar welke kleine stappen kan men, naast het installeren van zonnepanelen, zelf zetten om verantwoord om te gaan met energie en klimaat? Sinds 1 januari krijgen deelnemers van 52 Weken Duurzaam iedere week een tip voorgeschoteld om met een simpele handeling de ecologische voetafdruk te doen verminderen.

De grote afvalberg
Week 8 van de 52 weken duurzaam challenge is aangebroken. Hoewel het nog vroeg in het jaar is, is de organisatie al bijna op de helft van het einddoel van 52.000 deelnemers. Deze week staat de challenge in het teken van 'reduce' of te wel verminderen. Niet gedachteloos consumeren, maar bewuster consuminderen.

Per Nederlander wordt 500 miljoen afval per jaar de vuilnisbak ingegooid. Een aanzienlijk aantal als dit 17,5 miljoen keer gebeurt! Dus stel jezelf de vraag: waar ben jij nu gedachteloos aan het verspillen, zonder dat je er van geniet?

Halveren kun je leren
En denk je nu, hoe kan ik dit zelf in de praktijk brengen? Begin dan met het halveringsprincipe. Dit is mooie manier om zelf na te gaan hoeveel je van iets nodig hebt versus hoeveel je normaliter gebruikt. Dus: gebruik eens de helft van je gebruikelijke hoeveelheid shampoo en kijk of dit nog genoeg is. En is dit het geval? Dan halveer je de hoeveelheid nogmaals.

En dit geldt niet alleen voor shampoo, je kunt het met allerlei zaken doen: het eten van vlees, de hoeveelheid spullen die je koopt en zelfs hoe vaak je de auto pakt. 

Deze week gaat alles door de helft.  Daarmee waarschijnlijk ook de hoeveelheid geld dat je uitgeeft! De organisatie bedacht een belangrijke gedachte om ernaast te houden: kun je van die ene helft dubbel genieten?

Inspiratie nodig? Bekijk de (Netflix)film The Minimalists: Less is Now of lees de blog van MaatschapWij over consuminderen.