Van der Valk Solar Systems over bijblijven in de PV wereld

23.06.2021 Joyce Beuken

Van der Valk Solar Systems over bijblijven in de PV wereld

Behalve dat de PV markt zelf in een stroomversnelling blijft, groeien ook de panelen in formaat. “De maten van panelen veranderen continu. Het is voor ons een uitdaging om bij te houden, we moeten continu schakelen”, aldus Richard Snel, van Van der Valk Solar Systems.

De Chinese markt voert continu veranderingen door. Dat hoeft niet altijd een negatieve impact te hebben, vertelt Snel. "Soms werkt dit zelfs in ons voordeel. Onlangs hebben we het frame aangepast waardoor de panelen niet meer in de montagesystemen van een concurrent van ons kunnen worden geplaatst. Dat is voor ons natuurlijk positief, maar het blijft bijzonder om te zien hoe er in China zo snel geschakeld kan worden.”

Containerschaarste
Het bedrijf onderhoudt goed contact met paneelleveranciers. Er is volgens Snel echter een trend gaande die voor botsende belangen kan zorgen. “Onze Chinese partners willen zoveel mogelijk materiaal kwijt in één container. Dit heeft te maken met de sterk groeiende prijzen van transport door de schaarste aan containers. Hier wordt dus het uiterste uit een paneel gehaald qua maten, waardoor het voor een installateur soms een uitdaging is om een paneel in zijn eentje te installeren.

“Door de toegenomen druk op transport vanuit Azië hebben we het voordeel dat we de productie in eigen huis hebben. Door de tijd heen zijn we ook steeds completer gaan leveren waaronder fixatieproducten, ballasttegels en kabelgoten omdat de klanten het prettig vinden dat alles bij één partij vandaan komt en omdat wij dan alle materialen goed op elkaar kunnen afstemmen en technische kunnen doorrekenen”, vertelt Snel.

One-stop-shop
Omdat Van der Valk Solar Systems een speler is die in heel Europa zit, hebben ze een overzichtelijke kijk op de verschillen tussen landen. “Doordat panelen groter worden, moet er afhankelijk van de situatie een extra support in het midden komen. Dit is vooral belangrijk in landen als Zweden en Noorwegen, waar veel sneeuw valt”, vertelt Snel. In Spanje wordt ondertussen graag met kits gewerkt. “Een one-stop-shop is daar in trek. Op iedere wens spelen we in met een oplossing. Zo blijven we innovatief en creatief naar de markt toe.”

Nederlander wil minder bagage
Het installatiegemak lijkt met name in Nederland een punt van aandacht. De Nederlandse installateur gaat graag met zo min mogelijk schroeven en gereedschap het dak op. In tegenstelling tot Duitsland, waar ze juist liever meer schroefbevestigingen zien, aldus Snel.

Van der Valk Solar Systems onderhoudt nauw contact met groothandels om te weten wat er speelt en gaat spelen. “De ene installateur gebruikt bredere panelen, de ander langere. Het is voor ons een uitdaging om overal op in te kunnen spelen en te blijven leveren. Maar we kunnen alles aan.”