Van productgericht naar systeemgericht

31.03.2022 Simone Tresoor

Van productgericht naar systeemgericht

Tijdens Solar Solutions International worden tal van interessante seminars gegeven. Maarten Ribbens, general manager Q CELLS Benelux, producent en totaalleverancier van zonne-energiesystemen, zal de toehoorder uitleggen hoe hij het meeste uit zijn zonnesysteem kan halen en hoe Q CELLS hem daarbij kan ontzorgen. Want een eindklant wil graag één partij voor zijn energiebehoefte die software, hardware en monitoring levert, maar ook totaalconcepten en inzicht.

Energy as a service en solar as a service gaat de toekomst van energie worden. Vanuit een holistische benadering wordt er hard gewerkt aan nieuwe diensten en concepten die het leven van de eindgebruiker makkelijker maken. Q CELLS is daar enkele jaren geleden al mee begonnen”, stelt Ribbens.

Van zonnecel- naar moduleproducent en van totaalleverancier naar energy provider
De geschiedenis van het bedrijf in een notendop: zij gingen van puur zonnecelproducent naar moduleproducent om een paar jaar geleden de overstap te maken naar systeemleverancier. Je kunt er dus terecht voor de zonnepanelen, montagesystemen, omvormers, bekabeling en thuisbatterij. En inmiddels bevindt het bedrijf zich midden in de transitie van systeemleverancier naar energy provider in de breedste zin van het woord.

Ribbens: “In de toekomst van solar zal er veel meer gedacht gaan worden in concepten zodat de eindgebruiker optimaal kan profiteren van schone stroom zonder al teveel gedoe. We kijken zo breed mogelijk hoe we met de kennis die we in huis hebben een alles omvattend concept kunnen bieden aan de gebruiker. En als ik het over de gebruiker heb, dan bedoel ik vooral de particulier maar ook het midden- en kleinbedrijf. Tevens zijn we bezig lokaal stroom op te wekken zodat we niet alleen de hardware kunnen bieden, maar dat klanten ook lokaal opgewekte energie bij ons kunnen afnemen.”

Op korte termijn ook verkrijgbaar in de Benelux
Q CELLS biedt in Duitsland al een paar jaar op deze manier groene stroom aan particulieren. Voor het van origine Duitse bedrijf is dat land een beetje hun proeftuin. Hier toetsen ze nieuwe concepten. Buiten het aanbieden van groene stroom bieden zij hier bijvoorbeeld ook energieconcepten aan. Dan kun je denken aan roof lease en power contracting. 

Ribbens vervolgt: “Deze concepten gaan wij nu ook buiten Duitsland in de markt zetten. Op korte termijn zullen wij deze diensten ook gaan aanbieden in de Benelux.”

Q.ENERGY
Eind vorig jaar nam Q CELLS de Franse tak van RES over (met inmiddels de nieuwe naam: Q.ENERGY), dat is wereldwijd een van de grootste ontwikkelaars van groene energie. RES is in eerste instantie groot geworden door windenergie en later zijn daar grote solarprojecten bij gekomen. Met deze mooie toevoeging aan het productportfolio heeft het bedrijf veel kennis in huis gekregen over het ontwikkelen en beheren van windparken en utility scale zonneprojecten. Solarprojecten deed het bedrijf al, maar nog niet zoveel in West-Europa.

Tijdens Solar Solutions International (12 tot en met 14 april in Expo Haarlemmermeer) zal Maarten Ribbens op dinsdag 12 april om 13.05 uur een seminar geven in seminarruimte 1 over dit onderwerp.