Veilig montagesysteem dankzij mechanische lifttest

15.06.2021 Joyce Beuken

Veilig montagesysteem dankzij mechanische lifttest

Veel tijd en energie is er gestoken in de windtunneltesten. Maar hoe achterhaal je of wat je op je telraam hebt staan ook in praktijk voor een veilige situatie zorgt? Jeroen Weller vertelt in het derde deel van het drieluik windtunneltesten over de manier waarop de resultaten van het windtunnel onderzoek uitgebreid worden met mechanische testen.

In het eerste deel lees je meer over de ontwikkeling de FlatFix Wave, het nieuwste montagesysteem van Esdec.

In het tweede deel lees je hoe Esdec de windtunneltesten uitvoert.

Om uit te vinden welk effect de koppeling tussen verschillende panelen heeft op de krachtenverdeling van de windlast, voert Esdec mechanische lifttesten uit. “Middels deze testen achterhaalt Esdec wat omringende panelen doen als een bepaald paneel liftkrachten ondervindt,“  aldus Weller.

Een windstoot raakt nooit het hele veld even hard tegelijkertijd, legt hij uit. “De windvlaag raakt meestal eerst een hoek of een zijde voordat deze over de rest van het veld trekt. Per paneelpositie wil je weten hoe goed deze ondersteund wordt door omringende panelen. Iedere rand of hoek is anders, de ene is zwakker dan de ander.”

Koppeling
Weller benadrukt dat er een groot verschil zit tussen hoe panelen op de hoek van een veld gekoppeld zijn en bijvoorbeeld panelen in het midden. “Een hoekpaneel is bijvoorbeeld aan twee zijden gekoppeld. Een paneel dat zich aan de zijkant van een veld bevindt is via drie zijden direct gekoppeld. In het midden van een veld zijn de panelen aan alle kanten gekoppeld aan elkaar  en daarom het beste in staat om de krachten over te dragen.”

Omringende panelen schermen een paneel bovendien beter af van de wind, verklaart Weller. “Er moet om beide redenen daarom altijd meer ballast gelegd worden in de hoeken en aan de zijkant dan in het midden van een veld.” Bij het FlatFix Wave-systeem kan de ballast op twee manieren worden toegevoegd. Zonder onderdelen toe te hoeven voegen, kunnen er klinkers in de rail worden geplaatst. Mocht er extra ballast benodigd zijn, dan kan er een extra ballastrekje toegevoegd worden waarin extra klinkers kunnen worden geplaatst.

Effectief verdelen
Maar hoe weet de installateur welke gewichten hij onder welk paneel moet plaatsen? “We hebben een online calculatortool waar iedereen gebruik van kan maken”, vertelt Weller. “De tool is voor iedereen toegankelijk, je hoeft alleen maar een account aan te maken.”

Met de tool kun je gemakkelijk een simulatie maken van de situatie op het dak. Met de calculatortool teken je op het dak hoe je de panelen wilt hebben. De tool rekent automatisch uit welke hoeveelheid ballast er bij welk paneel moet worden geplaatst.”

De calculatortool van Esdec

Het zogeheten ballastplan wordt onder meer bepaald aan de hand van de hoogte van het gebouw en het soort paneel, maar bijvoorbeeld ook de terrein categorie en de wind zone. Het kan ook zijn dat er midden in het veld een paneel moet worden weggelaten, bijvoorbeeld omdat hier een schoorsteen staat, of als er ruimte nodig is voor een warmtepomp. “Het is heel belangrijk dat het weglaten van panelen in een veld ook wordt doorgevoerd in de calculator. Dit heeft namelijk grote gevolgen voor de koppelingsfactor en de benodigde hoeveelheid ballast.”

Zowel de windtunneltesten als de mechanische lifttesten zijn van groot belang voor een correct eindresultaat. “De windtunneltesten geven inzicht in welke krachten er op je panelen terechtkomen. De lifttesten bepalen hoe goed panelen elkaar ondersteunen onder invloed van deze krachten.”

 “Het is geen goedkoop examen. Omdat de panelen kapot gaan tijdens de mechanische testen kost het onderzoek al gauw tienduizenden euro’s.” De hoeken vangen de meeste wind, terwijl ze het minste gekoppeld zijn. Hierdoor zijn ze per definitie het zwaarst geballasteerd. Het is dan ook enorm belangrijk om met de hoeveelheid ballast te werken die de calculator je toont.

Checklist
Esdec steekt veel tijd en energie in het informeren van installateurs, wat onder meer terug is te zien in de installatietool. “Het is natuurlijk slecht nieuws als een systeem van onze hand schade oploopt, ook als blijkt dat het niet onze schuld was. Het blijft negatieve reclame.” Esdec heeft een checklist ontwikkeld voor de oplevering en het onderhoud van installaties. Het ballastplan dat uit de calculator komt moet bovendien nauwkeurig worden opgevolgd, stelt Weller. “Als de checklist en het plan gebruikt worden, krijgen onze klanten de kwaliteit die beloofd wordt.”

Kennisdelen
Esdec besteedt op andere manieren aandacht aan kennisdeling. De afgelopen maanden organiseerde de leverancier webinars over onder meer Scope 12 en de InstallQ erkenningsregeling. “Het zijn onderwerpen die niet direct met ons product te maken hebben,” weet Weller. “Maar het zijn wel onderwerpen waarvan wij het belangrijk vinden dat onze installateurs ervan op de hoogte zijn.”

De calculatortool is voor iedereen bruikbaar en Weller sluit af: “Ons doel is om de kennis de we hebben te verspreiden om zo de sector naar een hoger niveau te tillen.”