Verbeter de wereld, begin bij je eigen zonnepanelen

06.04.2022 Simone Tresoor

Verbeter de wereld, begin bij je eigen zonnepanelen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en de groene industrie zouden eigenlijk hand in hand moeten gaan. Toch is dat heel vaak niet het geval en kan er op vele vlakken zeer veel verbeterd worden. REC Group wil voorop lopen in maatschappelijk verantwoord ondernemen oftewel: corporate social responsibility. Onder het mom van: verbeter de wereld begin bij jezelf, maken zij niet alleen hun zonnepanelen zo groen mogelijk, maar voeren zij dit ook volledig door in hun bedrijfsvoering.

“Bij REC Group is er één belangrijk onderwerp altijd top of mind, hoe kunnen we zo groen mogelijk zijn. Hoe produceren we onze panelen zo schoon mogelijk, met gebruik van zo min mogelijk energie en water en met zo min mogelijk afval." Aan het woord zijn Tadzio Torcoli, key accountmanager Benelux en Agnieszka Schulze, head of global PR en voorzitter van de stuurgroep maatschappelijk verantwoord ondernemen van het bedrijf.

Kerf-recycling
Schulze: “Als je je bedenkt dat de productie van zonnepanelen wereldwijd blijft stijgen, dan is het wat ons betreft logisch dat er ook wordt nagedacht over hoe je dat met een zo klein mogelijke voetafdruk kunt doen. Onze siliciumproductie vindt plaats in Noorwegen en wordt geproduceerd middels waterkracht. Dat scheelt uiteraard al aanzienlijk in onze CO2-emissie.”

Zij vervolgt: “We hebben een technologie uitgevonden om kerf, afvalmateriaal van het waferproductieproces, om te zetten in hoogwaardig solar-silicium. Tijdens het standaard wafer-snijproces heb je normaal rond de dertig procent afvalmateriaal dat niet kan worden hergebruikt. Wij hebben nu een proces ontwikkeld waarbij wij de kwaliteit van het afvalmateriaal verbeteren zodat het toch kan worden hergebruikt in wafer- en zonnepanelenproductie, waardoor de ecologische voetafdruk drastisch wordt verminderd.”

Een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk
“Dit betekent niet alleen dat we afval verminderen, maar ook dat we minder materiaal hoeven te mijnen waardoor de CO2-voetafdruk tot maar liefst 96 procent kleiner wordt vergeleken met het gebruikelijke Siemens proces dat wordt toegepast door het grootste deel van de industrie, vooral in China. Wij zijn momenteel het enige bedrijf ter wereld dat dit doet. En of wij nu onze eigen silicium gebruiken of silicium van elders, de vermindering van CO2-emissie zal ik beide gevallen aanzienlijk zijn”, vertelt Schulze.

Torcoli: “Wij hebben uiteraard al onze inspanningen om energie, water en afval te reduceren doorgetrokken in onze Alpha Pure-lijn. Dit is ook een van de redenen waarom het zonnepaneel het CERTISOLIS-certificaat voor een lage CO2-voetafdruk heeft ontvangen. Dit certificaat helpt ons bijvoorbeeld mee te doen aan tenders in Frankrijk waar een zeer lage CO2-voetafdruk al een eis is. Wij merken dat steeds meer stakeholders naar deze voetafdruk vragen en zijn ervan overtuigd dat dit steeds meer regel in plaats van uitzondering gaat worden.”

Een loodvrij en RoHS-richtlijn volgend zonnepaneel
Met de REC Alpha Pure kan de eindklant tevens profiteren van een van de hoogste vermogensdichtheden op de markt, met 222 watt per vierkante meter. Maar ook een optimaal ruimtegebruik en nog hogere besparingen op de energierekening. Met een van 's werelds meest geavanceerde celtechnologieën, halfgesneden heterojunctiecellen in een gapless lay-out, levert de REC Alpha Pure tot 410 wattpiek in een compact paneelformaat.

De Alpha Pure is een loodvrij zonnepaneel volgens de RoHS-richtlijnen (Restriction of Hazardous Substances). Zoals wellicht bekend is lood een giftig materiaal dat kan achterblijven in het ecosysteem. Als wereldwijd alle zonnepanelen loodvrij zouden zijn, zouden we het gebruik van tienduizend ton lood per jaar kunnen besparen.    

Ecologische voetafdruk verkleinen
Zoals alle REC-zonnepanelen wordt de Alpha Pure-serie vervaardigd in de zeer efficiënte productielocatie van REC Group in Singapore. Daar zijn ze bij de geboorte van de panelen al bezig na te denken over hoe het paneel na bewezen diensten zo goed mogelijk kan worden gerecycled. Het bedrijf stimuleert continu programma's voor het besparen van energie, water en afval en gebruikt ook zonne-energie op het dak om zijn eigen ecologische voetafdruk te verkleinen.