Verbreed je kennis, installateur

09.12.2020 Anje Hoogland

Verbreed je kennis, installateur

Een solarinstallateur die in de toekomst geen klussen wil mislopen kan zijn aanbod maar beter verbreden. Frank Bakker, productmanager Power Optimizers en Smart Energy Mangement bij SolarEdge, verwacht namelijk dat er steeds meer vraag zal zijn naar smart energy-installateurs in plaats van installateurs die alleen verstand hebben van zonne-energie.

Smart energy-installateur

“Een smart energy-installateur is nu misschien nog geen begrip, maar daar zal over één of twee jaar wel verandering in komen. Zo’n installateur kan niet alleen panelen plaatsen, maar zorgt er ook voor dat andere soorten apparatuur slim worden verbonden met de panelen. Laadpalen bijvoorbeeld, of boilers en warmtepompen. Door deze apparatuur met elkaar te laten communiceren, kan het energieverbruik en de –opwek slim worden verdeeld”, legt Bakker uit.

Zeker nu we allemaal van het gas af moeten merkt de productmanager dat installateurs steeds vaker wordt gevraagd naar de compatibiliteit met warmtepompen. “Maar ook over de aanschaf van een batterij om je zonne-energie in op te slaan en EV Laders worden steeds meer vragen gesteld. Je ziet die verbreding dus al aankomen.”

Aansturen witgoed

Een andere ontwikkeling die Bakker benoemt is een noodzaak om alle relatief zware energieverbruikers aan te sturen zodat ze niet op ongunstige tijden elektriciteit verbruiken. Er wordt op dat vlak momenteel veel ontwikkeld. “We zien veel vraag vanuit de markt om bijvoorbeeld witgoed aan te sturen vanuit slimme energiesystemen. Het is niet meer ondenkbaar dat je straks op een zonnige dag kunt instellen dat je wasmachine midden op de dag aangaat wanneer er voldoende zonne-energie is.”

Toekomstbestendig

SolarEdge heeft haar producten er in ieder geval al op aangepast. “We houden rekening met deze ontwikkelingen waardoor ons aanbod erg toekomstbestendig is.  We hebben met onze Smart Module met PERC technology, die we in september in Europa introduceerden, dit aanbod weer verbreed. Hierbij zitten de power optimizers al op het paneel gemonteerd. Dat is ten eerste logistiek gemakkelijker, want je hoeft de power optimizers en de panelen niet meer los te vervoeren. Het scheelt daarnaast ook in de kosten, want het scheelt manuren en extra materiaal zoals kabels en connectoren. En bovendien is het voor de installateur ook een stuk gemakkelijker installeren omdat ze nu geen losse power optimizers meer bij elk paneel hoeven te plaatsen.”

De Smart Modules zijn ook veiliger voor de monteur aangezien de panelen met het safeDC mechanisme werken en enkel wanneer ze veilig gekoppeld zijn met een SolarEdge-omvormer elektriciteit produceren.

"Wij proberen het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de installateur."

Bakker merkt dat mensen steeds geïnteresseerder zijn in hun eigen energiemanagement. “Tien jaar geleden installeerde je nog acht panelen en een omvormer en kon je via een groen lampje zien dat ze werkten. Nu willen mensen weten hoeveel elektriciteit hun panelen opwekken en hun energie slim inzetten. De omvormer is hierdoor ook steeds meer een brein geworden. Die denkt mee.”

Het bedrijf richt zich daarom steeds meer op dit soort slimme oplossingen. “Aan onze systemen kun je gemakkelijk componenten toevoegen waardoor ze bijvoorbeeld ook de boiler kunnen sturen of waarmee je ze aan een batterij koppelt. Daar gaat het in de toekomst steeds meer heen. Allerlei systemen zullen met elkaar communiceren. Wij proberen dat zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de installateur. Een echt one–top-shop waar we alle systeemcomponenten kunnen aanbieden.”

Blijf op de hoogte

Maar hoe kan een installateur zich dan het beste voorbereiden op alle nieuwe ontwikkelingen? “Volg ze op de voet. Blijf op de hoogte. Wij bieden bijvoorbeeld gratis trainingen aan. Dan vertellen we natuurlijk niet hoe je een warmtepomp aansluit. Maar we vertellen je wel alles over de slimme relays die je voor slim gebruik van energie aan je warmtepomp kunt koppelen. Dat soort kansen kun je het beste met beide handen aangrijpen”, tipt Bakker tot slot.