Verhogen hypotheek voor verduurzamen nu makkelijker

19.04.2021 Simone Tresoor

Verhogen hypotheek voor verduurzamen nu makkelijker

Sinds 1 april hoeven huiseigenaren die een extra hypotheek zonder financieel advies willen afsluiten om hun huis te verduurzamen geen kennis- en ervaringstoets meer af te leggen. De overheid hoopt bij huiseigenaren een drempel weg te nemen doordat zij op deze manier een hypotheek kunnen afsluiten met lagere kosten, valt te lezen bij Vereniging Eigen Huis.

Huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen betalen hiervoor hoge advieskosten. Willen zij dit niet dan zijn ze nu verplicht een financiële kennistoets af te leggen. Met deze toets willen hypotheekaanbieders beoordelen of een consument begrijpt welke risico’s er verbonden zijn aan een hypotheek.

Verplichte toets wordt afgeschaft

Volgens de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken zorgen de hoge kosten en de toets ervoor dat mensen minder snel een verduurzamingshypotheek aanvragen. Aangezien in het Klimaatakkoord is toegezegd dat de drempels voor het verhogen van een hypotheek voor verduurzaming zullen worden verlaagd, hebben de ministeries besloten de verplichte toets voor deze hypotheekvorm af te schaffen. Door het schrappen van de toets zullen naar verwachting meer kredietaanbieders de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen voor verduurzaming zonder advies gaan aanbieden.

Tot 25.000 euro

De vrijstelling geldt alleen voor aanvullende hypotheken tot 25.000 euro en moet aantoonbaar worden besteed aan de financiering van bepaalde verduurzamingsmaatregelen zoals gevelisolatie, vloerisolatie, hoogrendementbeglazing of zonnepanelen. Ook moeten consumenten de hypotheek binnen vijf jaar na het afsluiten van de al bestaande hypotheek op hun woning hebben afgesloten.

De ministeries vinden het daarnaast van belang dat de hypotheekverstrekker de consument wel blijft informeren over de risico’s van het verhogen van een hypotheek. Zij zullen nog altijd meekijken of de aanvraag wel verantwoord is. Consumenten moeten daarnaast blijven aantonen dat zij de hypotheek financieel kunnen dragen. Is dit niet het geval dan kan de verhoging alsnog geweigerd worden.