Verplichte groene koers voor Shell en Exxon Mobil

27.05.2021 Joyce Beuken

Verplichte groene koers voor Shell en Exxon Mobil

Een mijlpaal in de strijd tegen klimaatverandering: Milieudefensie heeft de rechtszaak tegen oliegigant Shell gewonnen. Shell zal de uitstoot van CO2 op korte termijn flink moeten terugdringen.

De rechter deed in Den Haag de volgende uitspraak: "Shell moet het zijne doen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering. Het oliebedrijf is verplicht via zijn concernbeleid om eind 2030 de CO2-uitstoot van de Shell-groep, zijn toeleveranciers en afnemers streng terug te brengen met netto 45 procent ten opzichte van het niveau van 2019."

Zonnepanelen niet genoeg
Voorheen was de doelstelling een reductie van 20% in 2030. Er wordt door het bedrijf onder meer geïnvesteerd in zonnepanelen en windmolens om hun uitstoot te kunnen compenseren, maar dit staat volgens Milieudefensie niet in verhouding met de uitstoot die het bedrijf genereert. Deze rechtszaak zou wereldwijd andere vergelijkbare rechtszaken kunnen aanjagen.

Shell is het niet eens met de uitspraak. Hoewel het bedrijf aangeeft wel richting een netto uitstoot van nul te willen gaan, stellen zij dat dit van de rechter te snel moet gebeuren.

Baanbrekend
De rechtszaak werd geïnitieerd door onder meer Milieudefensie, Greenpeace, Fossielvrij NL en de Waddenvereniging, evenals 17.000 burgers. Advocaat van Milieudefensie Roger Cox spreekt van een baanbrekend vonnis. "Dit is de eerste keer dat we succesvol zijn en een bedrijf van beleid kunnen laten veranderen. En wel internationaal: Shell is actief in 80 landen en zal dus in die gezamenlijke landen tot deze reductie moeten komen. Dit geeft een enorme voedingsbodem voor meer van dit soort zaken."

Ook een andere oliereus kreeg gister flink wat voor zijn kiezen. Amerikaanse grootmacht Exxon Mobil zal een groenere koers moeten varen. Aandeelhouders van het bedrijf bezorgden het activistische Engine No. 1 twee zitjes in de raad van bestuur.