Verruiming SDE++ nodig, maar niet voor PV

22.07.2021 Joyce Beuken

Verruiming SDE++ nodig, maar niet voor PV

De NVDE pleit voor een aanzienlijke verruiming van het SDE++ budget voor 2022. Het budget is vooral nodig voor duurzame warmte en niet zozeer voor zonnepanelen, waar het nu voornamelijk voor gebruikt wordt. Het geld zou beschikbaar kunnen komen dankzij de Green Deal.

Met een stijgende Europese CO2-prijs als gevolg van de Green Deal komt er de komende jaren meer geld beschikbaar in de SDE++, zegt Van Der Gaag. "Al dat geld is hard nodig om CO2 voldoende terug te dringen en de klimaatdoelstellingen te halen. Op basis van het onderzoek van CE-Delft denken we dat er ruimte is om de energietransitie een extra impuls van twee miljard te geven, met name voor duurzame warmte."

Betere besteding van geld
"Het doel van 49% emissiereductie in 2030 is met de huidige plannen nog niet in zicht. De SDE++ is de belangrijkste motor om die reducties te realiseren", zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. "Omdat het tijd kost om projecten te realiseren, moeten er op korte termijn een paar tanden worden bijgezet, ook in de SDE++. De afgelopen jaren zijn budgetten voor duurzame energie onbenut gebleven, en soms zelfs teruggevloeid naar de staatskas."

In aanmerking
De subsidie-intensiteit voor duurzame warmte is laag. Weinig projecten komen in aanmerking voor een subsidiebijdrage. Het overgrote deel van het geld uit de SDE++-pot gaat naar PV-projecten.

Een financiële impuls is nodig om ervoor te zorgen dat ook onder andere geo-, bio- en aquathermie van de regeling gebruik kunnen maken, net als bijvoorbeeld warmtepompen en e-boilers. Gezien de lange doorlooptijd is het volgens de NVDE noodzakelijk dat duurzame bronnen voor warmtenetten zo snel mogelijk aan de slag gaan.

CO2-prijs bespaart
Een hogere CO2-prijs bespaart de overheid geld in de SDE++ omdat de CO2-kosten die een bedrijf bespaart in mindering worden gebracht op de subsidie. CE Delft verwacht niet dat de energieprijzen structureel lager zullen zijn dan in de Klimaat- en Energieverkenning (KEV), ondanks de tijdelijke dip door corona. Al met al is er volgens de NVDE ruimte voor twee miljard euro extra in de SDE++ ronde van 2022.