Verzeker de hele PV-installatie én opbrengstverlies na schade

13.04.2022 Simone Tresoor

Verzeker de hele PV-installatie én opbrengstverlies na schade
©Baywa

Met een nagelnieuw distributiecentrum van 14.000 vierkante meter in Bergen op Zoom mag managing director van Baywa, Thomas Lechat, zich oprecht trots voelen. De locatie ligt strategisch tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam, wat het maken van onnodige transportkilometers beperkt en de leveringssnelheid van een van de grootste groothandels in zonne-energieproducten ter wereld, vergroot. 

Lechat: “Omdat de vraag naar batterijen groeit is er een veilige supply chain en opslag voor lithium-ionproducten geïmplementeerd in ons nieuwe distributiecentrum. We voldoen aan alle veiligheidsnormen en kijken vol verwachting uit naar de Nederlandse storage-boom, die we de komende jaren verwachten. Inmiddels hebben we meer dan 7.500 batterijsystemen naar de markt gebracht.”

PV verzekeren tegen stormschade
“De ontwikkelingen in de solarwereld staan nooit stil. Of het nu om het afschaffen van de terugtellende meter in België gaat, de congestieproblematiek in Nederland of de wereldwijde transportproblematiek of tekorten in grondstoffen, we moeten overal op kunnen acteren”, zegt de managing director.

In februari werd nogmaals duidelijk dat klimaatproblematiek echt is, toen een serie van stormen Nederland en de omliggende landen teisterden. Lechat: “Er liggen in Nederland inmiddels 13 GW panelen op daken. Wij verkopen premium montagemateriaal en hebben gelukkig nog niet veel stormschade geleden. Maar er zijn ontzettend veel verschillende montagemiddelen op de markt. Je kunt ze nog zo goed monteren en alle bouwbesluiten en NEN-normeringen in acht nemen, bij extreem weer kan er wat mis gaan. Als een dak het niet houdt gaat ook de PV mee. Dan kun je maar beter goed verzekerd zijn. En dat kan tegenwoordig ook bij Baywa.”

Ook opbrengstverlies wordt gedekt
Via een Duitse verzekeringsmaatschappij is het mogelijk PV-installaties, of het nu dak- of grondgebonden systemen zijn, te verzekeren. En de verzekering dekt niet alleen de schade aan de panelen, het montagemateriaal en het dak, zoals de ‘gewone’ brand- of opstalverzekering doet, maar ook de misgelopen energieopbrengsten.

“Dit is wel uniek”, vertelt Lechat, “Want stel dat je een installatie weer moet opbouwen na schade, dan kost dit tijd en dus heb je ook geen elektriciteitsopbrengsten gedurende deze periode. Deze verzekering dekt het opbrengstverlies tot 80 procent met een maximum van een jaar.”

Voor eindklant en installateur
Aangezien de klimaatverandering ervoor lijkt te zorgen dat dit soort grote stormen niet ‘slechts’ een keer in de vijf jaar, maar vaker gaan voorkomen, is het belangrijk dat de eindklant zich kan verzekeren. Maar het is ook van belang voor de installateur van grote projecten om zichzelf tegen dit soort kosten in te dekken. De verzekering dekt niet alleen de zonnepanelen, maar ook de montagematerialen, de omvormer, de batterijen en de laadpaal. Voor een residentiële installatie is  het mogelijk een verzekering voor tien jaar af te sluiten vanaf 550 euro.

Wil je meer weten? Je vindt Baywa op standnummer A9, A10 en B11 tijdens Solar Solutions International in Expo Haarlemmermeer van 12-14 april.